Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kersttafel stress? TIP: ‘Een stuk behang als tafelloper is origineel en scheelt geld!’

Door Sanne Albers 24 december 2019

Onee! Nog geen idee hoe je vanavond de tafel gaat dekken? Welke borden gebruik je? En hoe zorg je er dan voor dat die tafel er gezellig uitziet? Geen stress! Volgens Manouschka van Senses of Living ben je niet de enige. ”Mensen bellen ons tussen het koken van het kerstdiner door. Dan blijkt dat oma toch mee eet, en komen ze een bord te kort.”

Volgens Manouschka hoeft eten en de kersttafel dekken niet ingewikkeld te zijn. Het gaat om gezellig samen zijn, zeker met kerst! Volgens haar vervagen de klassieke regels voor het dekken steeds meer. ”Bestek van buiten naar binnen, dat blijft. Maar wit- en rode wijnglazen hoeft echt niet perse. We zien steeds vaker een universele glazen, die voor beide geschikt zijn.”

”Soms komen ze tijdens kerst met krulspelden de winkel in rennen.”

Hetzelfde geldt voor het servies. ”Niemand heeft meer een 20-delig servies in de kast liggen. En dat is niet erg, combineren met verschillend servies maakt je kersttafel eigen! Zolang de basis goed is, geen borden waar stukjes uit zijn! Je kunt trouwens je pastaborden ook gebruiken als dekschaal, bijvoorbeeld om groente of brood in te serveren!”

Kersttakken en kandelaars

Maar het begint natuurlijk bij het tafelkleed. ”Dat hoort naar mijn mening wel bij een gedekte kersttafel. Je hebt ze natuurlijk in alle kleuren. Zwart is bijvoorbeeld leuk bij een wit servies met koperen accenten. Kleur maakt je servies heel sprekend, daar kan van alles bij! Veel mensen hebben een tafelkleed in een crèmekleur, daar kan je tafel wat vlak van worden. Maar als je daar glanzend bestek bij hebt (goed oppoetsen!) en het mooi aankleed met een dekkentak dan ziet dat er prachtig uit! Zelf ben ik fan van blauw. Ik heb servies in allerlei blauw tinten. Dat komt op een groen tafelkleed in combinatie met wit en zilver.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto | Senses of Living
Foto | Pexels
Foto | Pexels

 

Je kunt een stuk oud behang of inpakpapier als tafelloper over je tafelkleed leggen, origineel en het scheelt geld! En een kersttak of bessentak zorg al heel snel voor de juiste kerststemming! Of zet een grote vaas met kerstballen neer. Zo kun je met kleine dingen je kersttafel heel leuk maken! ”Iedereen moet elkaar wel kunnen zien. Wel zo gezellig, dus denk aan je hoogtes.” Pannen op tafel zijn een no-go. ”Mooie pannen mogen natuurlijk wel, maar een roestvrij stalen pan natuurlijk niet!”

De braadpan als basis

Voor je kookgerei geldt hetzelfde als je servies. Manouschka: ”Zorg dat je basis goed is. Een goede braadpan en een goede sauspan. In zo’n braadpan kun je van alles! Traditioneel draadjesvlees, goulash en risotto om er een paar te noemen. En een goed mes! De hardloper bij ons de Santokumes, een allrounder! Mensen willen geen honderd messen, maar één goed mes.”

”Dan blijkt dat oma toch mee eet, en komen ze een bord te kort.”

Zelf is ze gek op koken. ”Ik kook iedere dag. Voor de kerstdagen heb ik een traditioneel diner in gedachten. Een mooie soep vooraf, dan een lekkere ragout met ei-gebakjes en groente. Gewoon simpel, maar goed! In de winkel geeft ze soms ook hele kookworkshops. ”Mensen komen hier voor de kerst vaak met een gerecht of recept en willen tips. Om je goed voor te bereiden is het volgens Manouschka handig om je eerst te bedenken wat je in je kast hebt staan. ”Als je een hele kalkoen wil maken, kijk dan of dat wel in je braadpan en oven past.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto | Pexels
Foto | Pexels
Foto | Pexels

 

Ze vindt het fijn om de mensen te kunnen helpen met de kerststress. ”Soms komen ze met de krulspelden in het haar de winkel in rennen, of bellen ze ons tussen het koken door. Dan blijkt dat oma toch mee eet, en komen ze een bord te kort. Of mensen die blind vertrouwen op je voor een kerstcadeau, geweldig! Vooral omdat mensen in de laatste maand van het jaar vaak een extra praatje maken, de saamhorigheid is er.

Manouschka’s laatste tip? ”Ga relaxed de feestdagen in, geniet met elkaar en doe waar je goed in bent!”

Lees ook:

Oproepje: heeft jouw huisdier de kerstboom al compleet aan gort geragd?

Heb je met veel liefde, aandacht en misschien wel onze tips de kerstboom opgetuigd, zul je net zien ...

Persee: giga borrelpanken en sneeuwwitte kerstbieren!

Eigenlijk heb je natuurlijk geen excuus nodig om een borreltje te gaan drinken in Persee. Maar met k...
't Pannekoekhuis Lettele kerstdiner

Kerstdiner met de familie! Hier maak je iedereen blij!

Stel je eens voor: gezellig samen met de familie kerst vieren en voor iedereen wat wils. Een restaur...

Van Black Angus Sukade met truffel tot Coquilles, heb jij al een kersttafel gereserveerd?

Wat zijn jouw plannen met Kerst? Komt de hele familie op bezoek? Of vier je het met vrienden dit jaa...

Meer over Senses of Living ontdekken?

Senses of Living speciaalzaken

Vandaag gesloten

Engestraat 25, Deventer

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.