Geen stress: lekker (en) makkelijk kerstdiner

Door Marjolein van der Harst 21 december 2018

Het is the happiest time of the year, maar de feestdagen kan ook voor veel stress zorgen. Op zoek naar de perfecte cadeaus, feestelijke outfit en dan ook nog een uitgebreid diner op tafel toveren. Om helemaal stressvrij het nieuwe jaar in te rollen heb ik hier een heerlijk, maar makkelijk kerstdiner. Het gaat ook meer om de gezelligheid toch?

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Voorgerecht: Antipasti

Ingrediënten:

  • Brood
  • Olijfolie
  • Balsamico azijn
  • Serranoham
  • Mortadella
  • Prosciutto
  • Salami
  • Sardines in olijfolie
  • Tomaatjes
  • Olijven
  • Tapenade
  • Pesto
  • Peper en zout

Bereidingswijze:
Nou dit is het makkelijkste voorgerecht wat je je kan bedenken. En eigenlijk kan je het ook helemaal zelf bepalen en naar de hoeveelheid personen aanpassen die aan tafel zitten. Pak een mooie plank of een groot bord en leg de diverse vleeswaren erop. Doe de tomaatjes, sardines, olijven, tapenade en pesto in schaaltjes, snijd het brood in grove stukken en doe in een feestelijke mand en serveer met de olijfolie, balsamico en wat peper en zout ernaast. Klaar is kees. Een verrukkelijk, maar makkelijk voorgerecht wat iedereen lust!

Hoofdgerecht: kip en groente uit de oven

Ingrediënten (4 personen):

  • Hele kip (1 kg)
  • Drie tenen knoflook
  • Drie takjes rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Kleine rode aardappeltjes (800 gram)
  • 1 pompoen
  • Spruitjes (800 gram)

Bereidingswijze:
Haal de kip een half uurtje voordat je hem in de oven wilt doen uit de koelkast en bestrooi hem van binnen en buiten met peper en zout. Smeer hem daarna helemaal in met olijfolie. Plet de teentjes knoflook en meng met een beetje olijfolie en alle rozemarijn en doe dit in de binnenkant van de kip (vies klusje, maar probeer de binnenkant van de kip geheel in te smeren). Leg de kip nu in een grote, ingevette braadslee. Was de aardappelen, snijd door de helft en bestrooi ook deze met peper en zout en sprenkel een klein beetje olijfolie erop. Leg de aardappels om de kip heen in de braadslee. Schuif de slee in een voorverwarmde oven van 200 graden. De kip van 1kg moet ongeveer een 50 minuten in de oven. Is
de kip zwaarder doe hem dan wat langer erin.

Snijd meteen even de pompoen in grove stukken (de schil kan je er om heen laten zitten) en was de spuitjes en maak ze waar nodig schoon. Ook hier doe je wat peper, zout en olijfolie overheen en verdeel over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Deze kan na een half uurtje erin en dan is de groente gelijk met de kip en aardappels klaar. Serveer met wat mayonaise of een ander lekker sausje en klaar is kees! En terwijl je hoofdgerecht in de oven staat kan je lekker met de familie genieten van de antipasti.

Nagerecht: Affogato

Ingrediënten:

  • Vanille ijs
  • Espresso
  • Likeurtje naar keuze
  • Cantuccini

Bereidingswijze:

We blijven in de Italiaanse sferen, maar ik moet eerlijk toegeven dat dit misschien wel één van mijn favoriete toetjes is. En echt te makkelijk voor woorden. Zet een lekkere sterke espresso. Doe ondertussen een bol vanille ijs in een glas. Sprenkel hier een beetje likeur overheen en doe een klein beetje likeur in een glas om ernaast te serveren (erg lekker met Licor 43 of Amaretto). Wanneer de espresso klaar is giet je die over de bol vanille ijs. Door de warme espresso smelt het ijs een beetje en mengen de smaken
zich. Echt heerlijk. Serveer dus met een likeurtje en een Cantuccini ernaast en genieten maar.

Merry Christmas en eetsmakelijk!

gezond-ontbijt-recept

Snel en makkelijk: 3 x gezond ontbijt recepten

Het is december en dat betekent voor veel mensen dat er een vakantie aan komt. Uitgebreid ontbijten ...
<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.