Voedingscoach Loes zet gezonde voeding op de kaart met Deventer Fitkids

Aangeboden door Salland Zorgverzekeringen 20 juni 2018

Van alle kinderen tussen vier en twaalf jaar oud is 12% te zwaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Ondanks de ernst van dit probleem, wordt er helaas weinig aan gedaan. Daarom heeft voedingscoach Loes Aarnink ‘Deventer Fitkids! opgericht. Een project dat financieel ondersteund wordt door Salland Zorgverzekeringen en zich richt op een gezondere leefstijl van kinderen.

Loes is niet de enige die zich inzet voor de gezondheid van kinderen, maar wel één van de weinigen die dat doen door ze te helpen aan een gezondere leefstijl, waar gezonde voeding een onderdeel van is. Loes: ”Lekkere, gezonde voeding is altijd een passie van mij geweest, waar ik al langere tijd actief mee bezig ben.”

Deventer Fitkids

Loes wil graag laten zien dat gezonde voeding ook heel lekker kan zijn, bijvoorbeeld door kookworkshops te geven bij bedrijven, maar ook op scholen om kinderen al vroeg het koken met verse producten bij te brengen. ”Sinds 2016 richt ik me met het project ‘Deventer Fitkids!voornamelijk op kinderen, omdat ik merkte dat er in Deventer te weinig aandacht is voor gezonde eetgewoonten van kinderen.

Er is geen onwil, maar het ontbreekt ouders soms aan voldoende kennis’

Niets is vies

Met haar initiatief richt Loes zich op kinderen die risico lopen op overgewicht door te veel ongezond eten. Om zoveel mogelijk bewustwording te creëren, haakt ze aan bij bestaande initiatieven van gelijkgezinde organisaties zoals Raster en Sportbedrijf Deventer. ”Door bij deze initiatieven aan te sluiten met aandacht voor gezonde eetgewoonten, zijn de activiteiten niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog eens lekker en gezond. Niet door kinderen te verbieden ongezonde snacks te eten, maar laten zien dat gezond eten óók gewoon lekker kan zijn. Door onder andere met kinderen te koken – maar ook met hun ouders – kunnen zij zelf ervaren hoe dat is. En om kinderen uit te dagen ook echt te proeven van wat ze gekookt hebben, spreken we af dat ze eerst een hapje proeven voordat ze zeggen dat het vies is. Daarvoor ‘tekenen’ ze van tevoren een heus ‘niets-is-vies-contract’. Heel leuk om te zien dat de kinderen elkaar daar ook op aanspreken.

Ouders

En het werkt, want Loes heeft al veel leuke reacties ontvangen van ouders. Ze waren verbaasd om te zien dat hun kinderen gezonde groenten als broccoli, prei en courgette eigenlijk heel lekker vinden. ”Het is belangrijk dat ouders zich daar bewust van worden, want de eetgewoonten van hun kinderen beginnen bij hen. Ouders weten vaak wel wat gezond is, maar willen hun kinderen ook wel eens verwennen met iets ongezonds als ze daar trek in hebben. Ik geef hen de handvaten om net iets gezonder eten te maken dat toch heel lekker is. Er is geen onwil, maar het ontbreekt soms aan voldoende kennis.”

In Amsterdam werken ze met eenzelfde aanpak en daar is het een groot succes’

Kennisoverdracht

Loes laat zich inspireren door Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht’, een project in Amsterdam dat op vergelijkbare wijze kinderen aan gezonde eetgewoonten helpt. ”Het mooie aan dit project is dat het breed gedragen wordt en er ook vanuit de gemeente veel aandacht voor is.” Loes werkt nu nog alleen, maar is wel bezig om ambassadeurs aan zich te binden. ”Ik verzamel zoveel mogelijk buurtbewoners en vrijwilligers. Zij zijn betrokken bij de kinderen of werken ermee. In een cursus leren zij over een gezonde leefstijl op het gebied van voeding, bewegen en slaap, zodat zij hiermee aan de slag kunnen in hun eigen kringen. Op die manier hoop ik dat steeds meer kinderen gezonder gaan eten. In Amsterdam werken ze met eenzelfde aanpak en daar is het een groot succes.”

Samenwerken

Loes’ initiatief sluit naadloos aan op de visie van Salland Zorgverzekeringen, dat zich ook inzet voor het stimuleren van gezond gedrag. Daarom kan ‘Deventer Fitkids!’ rekenen op een subsidie die Loes helpt om het project verder uit te rollen. ”Ik hoop datzelfde draagvlak ook bij andere bronnen te creëren en mijn netwerk uit te breiden. Ik ben nu zover dat er aandacht voor is bij partijen als de gemeente, Raster en verschillende huisartsen. Hier heb ik mijn plannen inmiddels twee keer gepresenteerd en daar kreeg ik enthousiaste reacties op. Veel partijen zien nu het belang ervan in.

Het wordt tijd dat er in Deventer weer breder wordt ingezet op dit probleem’

Op de kaart

Dankzij Loes staat het onderwerp wat meer op de agenda in Deventer, maar er is nog veel te doen. ”Het is belangrijk dat de gemeente bevordering van gezond gewicht bij kinderen ook gaat omarmen en hier actief op in wil gaan zetten. Gemeente steunt het initiatief. Alleen zijn er nog niet voldoende middelen beschikbaar om de preventie van overgewicht echt op de kaart te zetten. Helaas kunnen kinderen met overgewicht in Deventer op weinig plekken terecht voor hulp, vanwege het gebrek aan financiële middelen voor multidisciplinaire programma’s. Multidisciplinaire programma’s zijn juist zo effectief, omdat het probleem op meerdere vlakken wordt behandeld. Kinderen en hun ouders worden geholpen door meerdere professionals als diëtisten, kindercoaches en fysiotherapeuten. Het wordt tijd dat er in Deventer weer breder wordt ingezet op dit probleem. Daar droom ik van.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Salland Zorgverzekeringen. Meer over Salland Zorgverzekeringen ontdekken?

Salland Zorgverzekeringen zakelijke dienstverleners

Nu gesloten08:00 - 19:00

Munsterstraat 7, Deventer

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.