Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Remko is artrokinesioloog: ‘Iedereen weet wat een fysiotherapeut doet, maar ik krijg vaak vragende blikken’

Aangeboden door Praktijk Visscher | Artrokinesiologie 8 juli 2020

Eindelijk is zijn eigen praktijk weer open. Remko Visscher (37) heeft er lang naar uitgekeken. Ooit begon hij als witgoedverkoper. Maar omdat hij daar niet gelukkig van werd, ging hij op z’n 27e terug de schoolbanken in. Naast een HBO studie fysiotherapie volgde hij de opleiding artrokinesiologie. Hij mag zich nu als een van de weinigen in Nederland artrokinesioloog noemen. ”Mensen reizen soms meer dan een uur om door mij behandeld te worden.”

”Er zijn niet veel artrokinesiologen in Nederland”, vertelt Remko Visscher ons. Hij is één van de weinigen. “Mijn cliënten hebben vaak al verschillende ‘deurtjes’ gehad, fysiotherapie, chiropractie of acupunctuur en niet met het gewenste resultaat. Als ik dan wel het gewenste resultaat bereik en ze zijn van hun pijn af, geeft dat mij voldoening.”

Fascinatie voor het menselijk lichaam

Remko heeft heel bewust voor zijn vak gekozen. ”Ik kwam er pas op latere leeftijd achter wat ik wilde. Ik werkte toen nog in de detailhandel en dacht: wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Het antwoord was nee.” Dus zegde de toen 27-jarige witgoedverkoper zijn fulltime baan op en begon aan een studie fysiotherapie. ”De interesse voor het menselijk lichaam was er al door voetbal, tennis maar vooral fitness in mijn jeugd. Ik deed aan krachttraining en was gefascineerd door het menselijk lichaam en waar het toe in staat is.”

‘Ik heb me wel eens afgevraagd: waar ben ik in vredesnaam aan begonnen’

Terug in de schoolbanken was het wel even wennen. ”Ik zat met veel jongere mensen in de klas en heb me wel eens afgevraagd: waar ben ik in vredesnaam aan begonnen.” Maar de interesse in het vak won het. ”Het was écht een verrijking. Ik leerde nog veel meer over het menselijk lichaam, van de grote spieren tot op celniveau: ik leerde om alles in het menselijk lichaam te kunnen benoemen.”

Lichaam en geest

Na zijn opleiding ging Remko als fysiotherapeut aan de slag bij verschillende eerstelijnspraktijken. ”Daar werd voor mij bevestigd dat er een samenspel is tussen lichaam en geest. Ik zag vaak patiënten waarbij er ook een duidelijke gedragsmatige component aanwezig was die ervoor zorgde dat de klachten niet verder afnamen. Bijvoorbeeld mensen met schouderklachten die te maken hadden met stress.”

Tekst gaat verder onder foto

fysiotherapeut
Remko Visscher van Praktijk Visscher | foto Praktijk Visscher

Over de invloed van gedrag had hij weinig geleerd tijdens zijn opleiding fysiotherapie. ”Dat vond ik jammer. Als je langere tijd last van je rug hebt, heeft dat altijd ook invloed op hoe je je voelt, oftewel je mentale welzijn.” De fysiotherapeut besloot zich hier meer in te verdiepen. ”Ik wilde mijzelf verder scholen én richting de manuele therapie. Dat is therapie die uitgevoerd wordt met de hand, bijvoorbeeld het beïnvloeden van gewrichten.”

Artrokinesioloog, een beschermde titel

”Een collega tipte mij over de opleiding artrokinesiologie. Letterlijk betekent het: kennis van gewrichtsbeweging.” Bij deze behandelmethode wordt gekeken naar het lichaam als geheel en dat sprak Remko aan. ”Ik ging in de leer bij de heer Kloosterman, de grondlegger van deze therapie, en in 2017 heb ik de opleiding afgerond. Sindsdien mag ik mijzelf Artrokinesioloog noemen. Een beschermde titel voor fysiotherapeuten die zijn opgeleid in Artrokinesiologie.”

‘Ik behandel alle gewrichten tijdens de behandeling’

”Het is dus echt een andere benadering dan de reguliere fysio- of chiropractie”, benadrukt Remko. ”Als je last van je schouder hebt, gaat de fysiotherapeut aan de slag met je schouders. Bij artrokinesiologie kijken we naar het hele lichaam.”

De pijnlijke plek

”Wellicht blijkt dan dat de oorzaak van die zere schouder een verkeerde houding is, waardoor je je eerst je nek (en vervolgens je schouders) verkeerd bent gaan gebruiken. De pijnlijke plek en de oorzaak van de pijn zijn lang niet altijd hetzelfde. Daarom behandel ik tijdens iedere behandeling alle gewrichten in het gehele lichaam, en dat maakt mij als artrokinesioloog anders dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut.”

‘In mijn praktijk wordt er niet gekraakt’

”In de praktijk betekent dat dat ik tijdens een eerste afspraak een uitgebreid vraaggesprek met je aanga: Wie ben je? Met welke klachten kom je hier? Hoe lang heb je ze al? Wat is je achtergrond? Daarnaast maken we foto’s van je houding en doe ik onderzoek naar hoe jouw gewrichten bewegen. Vanuit daar start de behandeling. Ik werk volgens de Kloosterman Techniek: in een half uur of drie kwartier gaan we aan de slag met vaste- en beweegpunten. De vaste punten mogen niet bewegen, de beweegpunten juist wel ten opzichte van je vaste punten. Er wordt dus niet gekraakt.”

Een nieuwe praktijkruimte

Na een zoektocht naar de juiste ruimte, is Remko’s praktijk nu eindelijk open. Niet in Deventer, waar hij sinds april 2019 werkzaam was, maar in Raalte. ”Ik wilde graag een andere ruimte die iets groter en lichter, dan de praktijkruimte die ik in Deventer had. Deze heb ik gevonden in het Sportcentrum de Tijenraan in Raalte. Gaat hij Deventer missen? ”Vooral de mensen, maar ik hoop natuurlijk dat zij mij in Raalte ook weten te vinden”, lacht Remko.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Praktijk Visscher | Artrokinesiologie. Meer over Praktijk Visscher | Artrokinesiologie ontdekken?

Praktijk Visscher | Artrokinesiologie fysiotherapeuten

Vandaag gesloten

Zwolsestraat 65, Raalte

Bekijk meer:fysiotherapeuten

Lees ook:

personal trainer Deventer

Hier draait het niet alleen om sporten: ‘We gaan ook aan de slag met leefstijl, mindset en voeding’

De coronacrisis zorgde voor stress, minder beweging en soms meer eten. Volgens Marc van IJsselgym ge...
roeien oceaan

Zij roeien straks 4.700 km de oceaan over in deze knalroze boot, en trainen nu in Deventer

Het is alweer even geleden dat we de 'Dots' spraken. Vier vrouwen uit Deventer en omgeving die in de...
Dots (2)

Weet je nog? De ‘Dots’ gaan het doen! 4700 kilometer roeien over de open oceaan

Weet je nog? Een tijdje geleden spraken we met Astrid Janse (52), Remke van Kleij (57), Bela Evers (...

adv.