Orthopedisch Schoenmaker Arno van Beter Lopen maakt voor elke voet een passende schoen

Aangeboden door Beter Lopen 20 februari 2018

Beter Lopen is een orthopedisch schoenmakerij in Deventer. Bij Beter Lopen kun je terecht om voetproblemen te voorkomen, op te lossen of je voeten te verzorgen. En dat allemaal onder één dak. We namen een kijkje achter de schermen en spraken met orthopedisch Schoenmaker Arno Follong.

Arno zit al meer dan dertig jaar in het vak en werkt al meer dan 7 jaar bij Beter Lopen. ”Het leuke aan mijn baan is om de klant te helpen, hoe groot het probleem ook is. We werken met een divers team van specialisten waaronder een revalidatiearts, schoenreparateurs, podotherapeut en medisch pedicure. Ook leveren we therapeutische elastische kousen. Door met deze verschillende disciplines samen te werken kunnen we oplossingsgericht te werk gaan en zorgen we er samen voor dat iedere klant zonder pijn de deur uit loopt.”

‘Een hulpmiddel is geen verplichting, maar een toevoeging’

Orthopedisch Schoenmaker

Beter Lopen is gespecialiseerd in het maken van orthopedische schoenen en voetbedden. “Wanneer mensen een voetprobleem hebben, worden ze door de huisarts doorverwezen naar een revalidatiearts of een ander behandelend arts. Daarna worden ze naar ons doorgestuurd. Mensen komen hier om het probleem aan de voeten op te lossen, dit gaat van lichte tot zware afwijkingen aan de voeten. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden. Een hulpmiddel als orthopedische schoenen is geen verplichting maar een toevoeging.”

Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer

Voetbedden

We lopen ondertussen naar de werkplaats, waar Arno verder vertelt. “Als orthopedisch Schoenmaker maak ik niet alleen orthopedische schoenen, maar ook voetbedden. De voetbedden worden maatgenomen door middel van vacuümkussens, hierin worden de afdrukken van de voeten gemaakt. Kijk, hier worden de vacuümkussens volgegoten met gips. Op basis van de gipsafdrukken worden de voetbedden opgebouwd.”

gips-vacuumkussens beter lopen
Foto: indebuurt Deventer

Van gips tot schoen

Bij het maken van orthopedische schoenen wordt eerst een gipsafdruk van de voet gemaakt. Vervolgens worden de gipsafdrukken volgegoten met gips, waarna de verkregen gipsafdrukken door onze leestenmaker tot een passende leest worden gemaakt om vervolgens opgebouwd te worden. Voordat de schoenen in productie gaan, wordt er tussentijds nog eens gepast. Deze doorzichtige plastic passchoen geeft ons een duidelijk beeld over de pasvorm. Het passen en corrigeren doen we allemaal zelf. Het allerbelangrijkste is dat de pasvorm en de functie van de schoen goed moeten zijn. Daarna komt de kleur en het model ter sprake.”

Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Plastic passchoen. Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer

Looks

Over de looks gesproken, je denkt dat een orthopedische schoen suf en saai is, maar niets is minder waar. De kleur en het model van de schoenen kun je namelijk helemaal zelf uitzoeken. “We kunnen elke schoen maken die jij wilt, van stijlvolle enkellaars tot sportieve gymp. Ook de keuzemogelijkheden qua materiaal zijn groot. Zo hebben we vele soorten leer, van zacht kalfsleer tot crocky. Dat orthopedische schoenen groot, lomp en lelijk zijn is verleden tijd. Er is voor elke voet een passende schoen, dat is mijn motto.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Beter Lopen. Meer over Beter Lopen ontdekken?

Beter Lopen speciaalzaken

Nu open08:00 - 17:00

Dapperstraat 7, Deventer

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.