Oogartsen Marjolijn en Thijs: ‘Jongeren kunnen deze aandoening ook krijgen’

Aangeboden door Deventer Ziekenhuis

Deventer Ziekenhuis
Foto: Deventer Ziekenhuis

Uit het hele land komen patiënten naar onze regio voor hoornvlieszorg en hoornvliestransplantatie. ”Er zijn weinig ziekenhuizen in Nederland die een zo’n compleet aanbod hebben van hoornvlieszorg als onze regio”, vertellen oogartsen Marjolijn Bartels en Thijs Vaessen van het Deventer Ziekenhuis.

Wat is het hoornvlies?

Het hoornvlies – ook wel cornea genoemd – is het buitenste laagje van het oog. Het dient enerzijds als bescherming, anderzijds om licht te breken. Dit hoornvlies kan scheuren – bijvoorbeeld bij een ongeval -, kapotgaan door een ontsteking of vertroebeld raken door een erfelijke aandoening. Het komt vaak voor bij mensen op leeftijd, maar ook jongeren kunnen ermee te maken krijgen.

Lastige diagnose

De diagnose stellen dat een hoornvlies niet goed functioneert, is vaak best lastig. Marjolijn: ”Opticiens en huisartsen kunnen dat niet altijd constateren. We krijgen nogal wat mensen waarbij de eerste gedachte ‘staar’ is, vaak blijkt dat toch een hoornvliesprobleem blijkt te zijn. Een goede diagnose kan eigenlijk alleen in het ziekenhuis.”

Thijs vult aan: ”Patiënten weten vaak niet dat er iets met het hoornvlies is. Een van de indicatoren bij een bepaalde hoornvliesdystrofie is dat je ’s ochtends slecht ziet en dat het zicht in de loop van de dag beter wordt.” Andere kenmerken zijn: rode ogen, tranende ogen, gevoelig voor licht, pijn aan de ogen of irritatie die na een nacht slapen niet weggaat. ”Het zijn redelijk specifieke klachten waarbij de juiste diagnose van belang is. Als we niet op tijd ingrijpen, is er kans op permanente schade.”

Contactlenzen en de eikenprocessierups

Contactlenzen en de eikenprocessierups kunnen ook voor irritaties aan het hoornvlies zorgen. Bij een ontsteking wordt er eerst geprobeerd om met medicijnen, bril of contactlenzen het oogprobleem op te lossen. Is dat niet mogelijk dan kan een transplantatie in bepaalde gevallen een oplossing bieden.

We worden landelijk gezien als expertisecentrum

Per jaar worden in Nederland zo’n 1500 hoornvliestransplantaties uitgevoerd. Het Deventer Ziekenhuis en Gelre Ziekenhuizen – in Apeldoorn en Zutphen – nemen verhoudingsgewijs groot deel van deze zorg voor hun rekening. Marjolijn: ”Wat onze regio uniek maakt, is dat we in Deventer en Apeldoorn bijna alle facetten van hoornvlieszorg doen. Veel ziekenhuizen doen maar een deel. We worden dus landelijk echt gezien als expertisecentrum. We werken nauw samen met Apeldoorn waar ook twee corneaspecialisten werken zodat ook (spoed)zorg met vakanties goed geregeld is.”

Behandelen door lasering

Een van de behandelmogelijkheden bij een hoornvliesprobleem als gevolg van een dystrofie-afwijking, is laseren. Thijs: ”Dat doen wij als artsen uit Deventer en Apeldoorn in Boxtel, op een speciale plek in een privékliniek. Er is niet altijd een transplantatie nodig.” Als voorzitter van de corneawerkgroep Nederland zit Marjolijn ook vooraan bij alle nieuwe ontwikkelingen op hoornvlies-gebied, zoals nieuwe experimentele behandelingen.

Zo gaat een hoornvliestransplantatie

Bij hoornvliestransplantaties wordt het doorzichtige vlies dat voor het ‘gekleurde deel van het oog’ zit, vervangen. Het is precisiewerk. Marjolijn: ”Je kunt het hele hoornvlies vervangen, maar ook een enkele laag. Het hoornvlies bestaat namelijk uit meerdere laagjes. De trend is dat we steeds meer één laag vervangen en alles wat nog wel goed is, gewoon laten zitten. Corneazorg wordt steeds specialistischer. Soms moet het nieuwe hoornvlies worden gehecht, soms wordt het met een luchtbel op de plek gehouden.”

Dezelfde dag na de operatie nog naar huis

Thijs: ”Een operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur. De patiënt kan dezelfde dag nog naar huis. Herstel duurt soms een paar weken of paar maanden, anderen kunnen na een week weer autorijden.” Het nieuwe hoornvlies komt van een – overleden – donor. Omdat er geen bloedvaten in het hoornvlies zitten, komt afstoting niet heel vaak voor en is matchen van donortransplantaat en patiënt zelden nodig. Marjolijn: ”Er is hierdoor meestal – anders dan bij andere organen – geen tekort aan donoren of een hele lange wachttijd. Er zijn meestal veel donoren voor handen. Is er sprake van afstoting kun je een nieuwe operatie doen.’ Soms is er sprake van problemen aan één oog, soms aan twee. Thijs: ”Bij een eventuele transplantatie wordt altijd maar één oog in één keer gedaan.”

Op de website van het Deventer Ziekenhuis vind je nog veel meer informatie over hoe een hoornvliestransplantatie gaat.

Deventer Ziekenhuis

4,7
(301)

Nico Bolkesteinlaan 75, 7416 SE Deventer

Meer informatie

Deventer Ziekenhuis

4,7
(301)

Nico Bolkesteinlaan 75, 7416 SE Deventer

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Gek doen in de zorg? Moet kunnen volgens deze senioren: ‘Het leven is al serieus genoeg’”

Gek doen in de zorg? Moet kunnen volgens deze senioren: ‘Het leven is al serieus genoeg’

Aangeboden door Carinova

Ga naar “Linda helpt ouderen in Deventer: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Deventer: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

Ga naar “Edwin is de mentor van Steven (58): ‘Het is fijn om hem in de buurt te hebben’”

Edwin is de mentor van Steven (58): ‘Het is fijn om hem in de buurt te hebben’

mentorschap Overijssel

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakker bakkerij”

Inpakker bakkerij

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Medewerker avonddienst”

Medewerker avonddienst

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn