Nieuw! Beweegmakelaar die je helpt bewegen naar een gezonder leven

Aangeboden door Salland Zorgverzekeringen 4 juli 2018

Mensen met bijvoorbeeld een chronische aandoening, zijn beperkt in hun mogelijkheden om meer te bewegen. Zo is een hartpatiënt geneigd om veel dingen niet te doen, omdat hij of zij niets wil overbelasten of bang is om niet meer te kunnen. Dit houdt niet in dat je moet stoppen met leven. Voor deze mensen is er de Beweegmakelaar, die je op weg helpt naar meer lichaamsbeweging.

Het project – sinds maart 2018 –  is een initiatief van Deventer Ziekenhuis, Sportbedrijf Deventer, provincie Overijssel, HCDO, gemeente Deventer en Salland Zorgverzekeringen. 

Actieve leefstijl

De Beweegmakelaar helpt mensen bij het vinden van een (sport)activiteit die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Martijn van der Most, projectleider bij Salland Zorgverzekeringen legt uit: ”De literatuur leert ons dat een actieve leefstijl heilzaam is, helpt tegen gezondheidskwalen, gelukkiger maakt en aanzet tot sociaal contact. Patiënten die op regelmatige basis met de zorg te maken krijgen, verleren vaak hoe je zo’n actieve leefstijl kunt leiden of durven gewoonweg niet meer. De Beweegmakelaar laat deze mensen zien dat er wél veel mogelijk is, heeft ervaring met allerlei chronische aandoeningen en kent het beweegaanbod van de regio. En gaat op zoek naar een passende activiteit om deze mensen weer in een positieve flow te krijgen.”

Geen pillen, maar paprika’s

En dat is nodig, want in de hedendaagse zorgverlening is er wel aandacht voor ziekte en zorg, maar te weinig voor de mens en zijn functioneren. Artsen bekijken het lichaam vanuit het perspectief van een ziekte. Als hier iets mis mee is, dan wordt dat in veel gevallen opgelost met medicatie of zelfs een ingreep. Veel mensen raken hierdoor gefocust op hun ziekte en daarmee verandert hun kijk op de wereld. Wie een behandeling heeft gehad in het ziekenhuis is daarna medisch gezien uitbehandeld. Vaak begint het gewone leven voor die patiënt pas. Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak medicijnen voorgeschreven. Maar op basis van recente inzichten kunnen zij veel baat hebben bij gezond eten en meer bewegen.”

Zwemmen & Fitness

Vorige maand waren er al 45 mensen doorverwezen, de meesten door het ziekenhuis vanuit revalidatie. Van deze mensen zijn er 29 gekoppeld aan een activiteit als zwemmen, fietsen of hardlopen. Vooral zwemmen en fitness zijn activiteiten die vaak worden geadviseerd, omdat dit blessurearme sporten zijn. Maar naast deze sporten zijn er nog veel meer mogelijk. ”Zo bleek een oudere vrouw van 87 graag aan balsport te doen, terwijl ze zich eigenlijk opgaf voor zwemmen. Ze doet nu mee met een speciale beweeggroep voor 55-plussers. Ze geniet van de sociale contacten en is fanatiek aan het badmintonnen en volleyballen.”

Grote glimlach

Er wordt gekeken naar wat iemand echt leuk vindt om te doen. ”Zo is er een meneer die in eerste instantie het advies kreeg om te gaan zwemmen. Na doorvragen bleek dat hij vroeger een fanatiek wielrenner was en hij dacht dit niet meer te kunnen door zijn lichamelijke gezondheid. Deze meneer heeft nu een trainingsschema om conditie op te bouwen met zwemmen en doet vanaf volgend jaar mee aan een buddyproject van de plaatselijke wielrenclub. Daardoor kan hij meefietsen op een tandem racefiets. Hij is met een grote glimlach vertrokken. ”

Ziekte is bijzaak

De Beweegmakelaar helpt mensen om de regie te nemen over hun gezondheid, door niet de ziekte, maar de mens centraal te stellen en uit te gaan van wat iemand nog wél kan. ”Dit project is onderdeel van een grotere verandering, waarmee we zorgprofessionals trainen om niet alleen te focussen op de klacht, maar ook op de kracht en levenslust die in de mensen schuilt. Onze gezondheid wordt bepaald door meer aspecten dan alleen onze lichaamsfuncties. Ook onze sociale omgeving, ambities, werk, zingeving en overtuiging zijn van invloed op onze gezondheid. Als de Beweegmakelaar bijdraagt aan een kwalitatief beter leven van de mens, dan is het project wat mij betreft geslaagd.”

Salland Zorgverzekeringen zakelijke dienstverleners

Nu open08:00 - 19:00

Munsterstraat 7, Deventer

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.