Let op: deze 7 gevaarlijke paddenstoelen kun je absoluut niet wildplukken

Door Simone Groot Lipman 15 november 2018

In Deventer kun je nu superveel paddenstoelen fotograferen, zoals deze mooie kiekjes. Maar niet iedereen houdt het bij het vastleggen van een plaatje, want er wordt ook nog aan wildplukken gedaan. Dat betekent dat je de natuur in gaat om paddenstoelen, noten en bessen te zoeken en ze daarna op te eten. Alleen is dat niet altijd slim, want in Nederland groeien gevaarlijke paddenstoelen waar,vooral kinderen, heel ziek van kunnen worden. Deze 7 paddenstoelen horen in dat rijtje thuis.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Groene knolamaniet (Amanita phalloides)

Groene knolamaniet dodelijke paddenstoel
Foto: Flickr

Deze paddenstoel is enorm giftig en kan leiden tot een fatale vergiftiging. Elk jaar zijn er nog sterfgevallen vanwege het eten van giftige paddenstoelen en de groene knolamaniet is daar de grootste oorzaak van. De Engelse naam voor dit gevaarte is ‘death cap’, wat hoed des doods betekent. Dit komt omdat deze paddenstoel op de normale champignon lijkt. Maar blijf er vanaf als je een groene gloed aan de bovenkant ziet.

Bundelmosklokje (Galerina marginata)

Bundelmosklokje giftige paddenstoel
Foto: Flickr

Dit kleine paddenstoeltje lijkt niet gevaarlijk, maar dat is hij wel. Een Bundelmosklokje is namelijk heel giftig. Deze soort groeit vooral op takken en stammen en wordt vaak verward met de eetbare stobbenzwammetjes.

Voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta)

Voorjaarskluifzwam giftige paddenstoel
Foto: Flickr

Oké, deze paddenstoel ziet er niet heel smakelijk uit en dat is maar goed ook. Dit giftige exemplaar kan namelijk zorgen voor leverfalen die fataal kun aflopen. En dat gebeurt in 10 procent van de gevallen. Laat dit raar uitziende zwammetje dus maar staan.

Giftige satijnzwam (Entoloma sinuatum)

Giftige satijnzwam
Foto: Pixabay

Deze zwam kan tussen de 6 en 20 centimeter groot worden en is flink giftig. Ze staan vaak in kleine groepjes bij elkaar en je kunt ze herkennen aan de grijze kleur met geel, bruine of rode tinten.

Voorjaarsknolzwam (Amanita verna)

Voorjaarsknolzwam giftig
Foto: Flickr

De Voorjaarsknolzwam is een giftige en dodelijke paddenstoel. Hij is bijna helemaal wit met een beetje geel in het midden. Deze zwam wordt soms verward met de witte boschampignon die er erg op lijkt.

Panteramaniet (Amanita rubescens)

Panteramaniet paddenstoel giftig
Foto: Flickr

Een Panteramaniet is redelijk herkenbaar vanwege de geelbruine bovenkant met kleine, witte vlekken. Er bestaat geen tegengif voor deze paddenstoel en patiënten kunnen overlijden aan stuiptrekking als gevolg van het eten van de Panteramaniet. Gelukkig herstellen de meeste mensen binnen een dag.

Parasolzwam (Macrolepiota procera)

Parasolzwam giftig
Foto: Flickr

Dan hebben we nog de Parasolzwam die in veel verschillende soorten en maten voorkomt. Is de zwam kleiner dan 10 centimeter? Dan moet je helemaal oppassen, want dan is het waarschijnlijk een giftig exemplaar.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.