Dit is waarom BN’er Sonja Silva helemaal naar het Deventer Ziekenhuis kwam

Aangeboden door Deventer Ziekenhuis

Deventer Ziekenhuis
Sonja Silva werd in het Deventer Ziekenhuis geopereerd aan haar knie. | Foto: Deventer Ziekenhuis


Nadat de vierde operatie aan haar knie niet tot het gewenste resultaat leidde, kwam Sonja Silva (44) uit Schermerhorn via via terecht in het Deventer Ziekenhuis, bij orthopeed van Jonbergen. Ze moest er speciaal vanuit de Randstad voor naar Deventer. ”Het Deventer Ziekenhuis was ver rijden, maar het is elke kilometer waard geweest.”

Een paar jaar geleden ging haar rechter knieschijf uit de kom. Sonja, voormalig miss Nederland: ”Het gootje waar mijn knieschijf in ligt was te vlak, waardoor de knie met regelmaat uit de kom schoot. Ik heb een hele hoge pijngrens, maar ik beval nog liever drie keer op een dag dan dat mijn knie tien minuten uit de kom schiet. Het is zelfs een keer tijdens het autorijden gebeurd. Het kon echt niet meer.”

Elke dag pijn

Er volgden vier operaties in een kliniek in de Randstad. Sonja: ”Ik kon mijn knie niet meer buigen, omdat de banden te strak waren gezet. Er zijn twee verschillende technieken gebruikt en ik heb vier maanden lang op een buigmachine de oefeningen uitgevoerd. Ik had nog iedere dag pijn en kon niet goed lopen. Ik werd wanhopig. Er zat niks anders op dan een nieuwe knie.”

Het allermoeilijkste vond ik om voor de vijfde keer helemaal opnieuw te moeten beginnen

Totdat Sonja de tip kreeg om naar van Jonbergen te gaan in het Deventer Ziekenhuis. Sonja: ”Ik kreeg direct een goed gevoel bij het gesprek. ”Hij gaat ’t fixen’’, dacht ik. Sporters durven hun lot ook in zijn handen te leggen, dus dan doe ik het ook. Het allermoeilijkste vond ik om voor de vijfde keer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Maar ik had een doel om weer goed en ver te kunnen wandelen.”

Weer vertrouwen in je lichaam

Door coronatijd moest Sonja drie maanden wachten op haar knieoperatie in het Deventer Ziekenhuis. Sonja: ”Mijn knie was aan gort. Direct na de operatie voelde mijn knie al stabiel. Bij de vorige operaties kreeg ik een brace, in Deventer kreeg ik het advies om gelijk met krukken te lopen. Dat vond ik wel spannend, maar ik kreeg al snel het vertrouwen in mijn lichaam terug.”

Schreeuwend op de bank

Het herstel kan negen maanden tot een jaar duren. Sonja: ”Ik moet mij iedere dag pijnigen om letterlijk een stapje verder te komen door mijn knie te buigen. Vijf keer per dag oefenen, betekent vijf keer per dag schreeuwend op de bank. Er is natuurlijk veel in mijn knie ‘gerommeld’. Dus ik weet niet of ik ooit van mijn pijn zal afkomen. Het is acceptabel zoals het nu is, maar ik hoop dat mijn knie nog minder gevoelig en rustiger wordt.”

Altijd een oplossing

Orthopeed van Jonbergen is gespecialiseerd in knieschijfproblemen. Jonbergen: ”Deze situatie was uitdagend, omdat Sonja meerdere keren is geopereerd. Technisch gezien zie ik altijd wel een oplossing. Aangezien de hamstringpees al gebruikt was om de kniebanden sterker te maken, heb ik deze doorgenomen en de quadricepspees (uit het bovenbeen) gebruikt en niet te strak aangelegd. Als orthopedisch chirurg verander ik iets aan de vorm van het lichaam, in dit geval namelijk de aanhechting van een gewrichtsband. Het herstel van de functie en de beweeglijkheid, dat moet degene zelf doen. Met vertrouwen, discipline en goede begeleiding van de fysio. En Sonja is goed op weg, zoals ik heb gezien ligt ze zelfs voor op schema.”

Heb je zelf orthopedische klachten en wil je hier meer over weten? Kijk dan even op de website van het Deventer Ziekenhuis.

Deventer Ziekenhuis

4,7
(301)

Nico Bolkesteinlaan 75, 7416 SE Deventer

Meer informatie

Deventer Ziekenhuis

4,7
(301)

Nico Bolkesteinlaan 75, 7416 SE Deventer

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Kim, Jessica en Alida helpen je van je huidproblemen af: ‘Wij bieden alleen behandelingen aan die echt werken’”

Kim, Jessica en Alida helpen je van je huidproblemen af: ‘Wij bieden alleen behandelingen aan die echt werken’

Aangeboden door JMH De Huidkliniek

De huidtherapeuten van JMH De Huidkliniek in Deventer weten alles over huidveroudering
Ga naar “Gek doen in de zorg? Moet kunnen volgens deze senioren: ‘Het leven is al serieus genoeg’”

Gek doen in de zorg? Moet kunnen volgens deze senioren: ‘Het leven is al serieus genoeg’

Aangeboden door Carinova

Ga naar “Linda helpt ouderen in Deventer: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Deventer: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime