Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muziek, friet en balkonactiviteiten: ‘Het zorgt voor blije ouderen én zorgmedewerkers in deze pittige tijd’

Aangeboden door Carinova Zorgorganisatie 17 mei 2020

Veel ouderen moeten het al weken doen zonder een bezoekje van hun dierbaren, en dat is zwaar. Bij Carinova doen ze er alles aan om dat leed te verzachten: van balkonoptredens, frietkar en clown tot tekeningen en bloemen. ”Als je ziet wat de maatregelen met de mensen doen, dan wil je graag wat voor ze betekenen.”

Het zijn spannende en onzekere tijden in de zorg, weet Barbara Hunting (43) senior medewerker dagbesteding bij Carinova. ”De ‘buitenwereld’ hoopt dat alles weer langzaam normaal wordt, hier zijn we een stuk voorzichtiger. Een misstap kan zoveel ellende veroorzaken. De ouderen zijn kwetsbaar en het risico is dus groot.”

Geen bezoek van een dierbare

Het liefst zou ze zien dat familieleden weer op bezoek kunnen komen. ”Je gunt de ouderen het fysieke contact met hun dierbare en andersom, maar wilt tegelijkertijd de risico’s zo klein mogelijk houden.” Om het leed te verzachten proberen Barbara en haar collega’s bij Carinova zoveel mogelijk acties op touw te zetten. ”Balkonactiviteiten, muziekoptredens, een frietkraam of een kleine blijk van waardering.”

Balkonactiviteiten, muziek en friet

Er traden al verschillende artiesten op voor de bewoners van de verschillende Carinova zorglocaties. ”Die optredens waren, en zijn nog steeds heel waardevol. Je ziet de mensen letterlijk opbloeien tijdens het dansen op het balkon of achter het raam. Het zorgt ook voor vrolijkheid bij de medewerkers. En dat kunnen ze goed gebruiken in deze pittige tijd.”

‘Iedereen wil helpen, dat is mooi’

Maar muziek was niet de enige verrassing. Er werd een frietkar geregeld die op alle locaties patat heeft gebakken. Er kwam een clown langs, het kinderdagverblijf werd benaderd om tekeningen te maken, en die kwamen in grote getale. Er werden manden met onder ander kleurboeken, klei en verf rondgebracht. ”Iets waar de mensen mee aan de slag kunnen.” En als kleine blik van waardering werden er geluksklavertjes aan de zorgmedewerkers uitgedeeld. ”Iedereen wil helpen, dat is heel mooi.”

Wennen aan het digitale tijdperk door beeldbellen

En creatieve oplossingen blijven komen. ”Familieleden die langskomen praten via het raam. Er is één afdeling die geen balkon heeft. We zijn bezig met het zoeken naar een creatieve oplossing zodat ook zij met familie kunnen spreken. En je ziet dat de oudere generatie nu toch beter in het digitale wordt, bijvoorbeeld door het beeldbellen met familie.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Maaike Swambagt en Saskia gevers van WemindZ treden op voor zorginstelling Carinova
Lekkere frietjes van Westrik Snack | foto Carinova
Draagorgel De Turk zorgt voor vrolijkheid | foto Carinova
Geluksklavertjes voor de zorgmedewerkers | foto Carinova
Maaike Swambagt en Saskia gevers van WemindZ treden op | foto Carinova
Annet Nikamp treedt op | foto Carinova

Naast beeldbellen, heeft Carinova een mooie tool waarmee bewoners in contact kunnen blijven met hun familie. ”De website Familienet, het is een soort Facebook, maar dan voor familieleden. Het kan helemaal afgeschermd worden. Familie en medewerker kunnen hier een foto of bericht op plaatsen, zodat de familie op de hoogte is. Dat maakt het voor hen dragelijker.”

Saamhorigheid door corona

Barbara gelooft dat corona ons saamhoriger gemaakt heeft. ”Het gebeurt niet alleen bij ons, je ziet het in heel Nederland. Alles lijkt wel menselijker gericht.” Dat past goed bij de visie van Carinova. ”We werken hier met een persoonsgerichte aanpak wat betreft welzijn. Als iemand graag wil uitslapen, dan kan dat. En als de buurman vroeger de tuin deed, vragen we de buurman vragen of hij hier af en toe langs wil komen. Zo proberen we de thuissituatie zoveel mogelijk hetzelfde te houden.”

Dankbaarheid

”Zorgmedewerkers werken hard aan de uitwerking van de persoonsgerichte aanpak op gebied van welzijn, en ik coördineer en coach dat stuk. Maar door corona ben ik nu ook met andere dingen bezig. Je pakt op wat er op je pad komt, en zo ontstaan er mooie dingen.” De dankbaarheid voor de acties is groot merkt ze. ”Dat zie en hoor je terug, heel mooi.”

En dus gaan ze voorlopig door met het organiseren van deze acties. ”We hebben ook Turkse woongroep en willen heel graag iets voor hen doen als de Ramadan eindigt. Dat is normaal gesproken een belangrijke gebeurtenis die ze met familie vieren. Dat kan nu niet dus proberen we er toch iets feestelijks van te maken door een Suikerfeest met Turkse optredens en lekkere hapjes.”

Toch had Barbara angst dat de aanbiedingen voor optredens zouden teruglopen. ”Die angst was onterecht. Er zijn nog steeds zoveel mensen die zich melden! Geweldig!We plannen het nu gewoon vooruit.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Carinova Zorgorganisatie. Meer over Carinova Zorgorganisatie ontdekken?

Carinova Zorgorganisatie thuiszorg

Sint Jozefplein 1, Deventer

Bekijk meer:thuiszorg

adv.