Wie is wie in de wereld van Dickens? Dit is Scrooge

Scrooge
Foto: ANP

Op zaterdag 10 en zondag 11 december herleeft de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens in volle glorie in het Bergkwartier van Deventer. Tijdens het Dickens festijn komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver tot leven: van Oliver Twist tot David Copperfield. Maak kennis met Ebenezer Scrooge.

Ebenezer Scrooge is één van de bekendste creaties van Dickens. Hij is de hoofdpersoon uit de roman A Christmas Carol, het op een na beroemdste kerstverhaal uit de geschiedenis. Scrooge is gierig, altijd onvriendelijk en onaardig tegen mensen. Overal waar hij verschijnt, daalt de feestvreugde, zelfs met Kerstmis! Hij vindt alles maar onzin, vooral liefdadigheid. Zijn bekendste uitspraak is humbug! (onzin).

Kerstavond

Het verhaal begint op kerstavond, precies zeven jaar na de dood van Jacob Marley, Scrooges zakenpartner waarmee hij ooit hun bedrijf ‘Scrooge & Marley’ begon. Scrooge is samen met zijn boekhouder Bob Cratchit aan het werk op een ijskoud kantoor. De gierigaard wil absoluut geen geld verspillen aan kooltjes.

Hekel aan kerst

Fred, de enige zoon van de zus van Scrooge, komt langs om zijn oom een gelukkig kerstfeest te wensen. Hij nodigt hem uit voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge maakt meteen duidelijk dat hij niets met het kerstgevoel heeft en stuurt zijn neef weg met – daar heb je hem weer – ‘humbug!’ Ook collectanten voor de armen worden door Scrooge weggejaagd met de opmerking dat er werkhuizen zijn voor armen en dat dit genoeg is

3 geesten

Op diezelfde avond ontmoet Scrooge de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley. Marley kondigt drie geesten aan, die van het Verleden, het Heden en de Toekomst. Scrooge wordt meegevoerd door de Geesten en als hij alle beelden goed tot zich laat doordringen, komt hij tot het besef dat hij zijn gierige inborst moet veranderen. En op kerstdag is Scrooge een ander mens!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Deventer

Ga naar “Deventer is een vestingstad: dit houdt het in”

Deventer is een vestingstad: dit houdt het in

app-3deventer
Ga naar “Dit zijn ze: de mooiste trouwlocaties in Deventer volgens jullie”

Dit zijn ze: de mooiste trouwlocaties in Deventer volgens jullie

trouwlocatie-ijsselhotel
Ga naar “Mysterie: daarom eten Deventenaren op 2 februari pannenkoeken”

Mysterie: daarom eten Deventenaren op 2 februari pannenkoeken

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lange hoodie** € 14,99”

Lange hoodie** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

 • Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd”

Doe mee aan de Deventer gedichtenwedstrijd

 • De Bibliotheek Deventer
 • T/m 1 feb

Topper