Waarom vindt de Boekenmarkt eigenlijk plaats in Deventer?

Door Susan Muskee 5 augustus 2018

Deventer is een boekenstad. Onze stad zit vol met uitgevers, antiquariaten, boekhandels, drukkerijen én we hebben twee bibliotheken. Daarnaast vindt iedere zomer de grootste boekenmarkt van Europa in onze stad plaats: de Deventer Boekenmarkt. Waarom vindt de Boekenmarkt eigenlijk plaats in Deventer?

Misschien denk je nu wel: dat wist ik allang. In dat geval verwijs ik je graag naar een artikel dat je al eerder op indebuurt Deventer hebt kunnen lezen, namelijk over de allereerste editie van de Boekenmarkt, in 1989. Vol met oude foto’s en andere nostalgische beelden. Heb je eigenlijk ook geen idee hoe het komt dat Deventer zo’n boekenstad is geworden, dan neem ik je graag mee voor een lesje geschiedenis.

Vroeger, héél vroeger …

Al sinds de vijftiende eeuw worden er in Deventer boeken gemaakt, bewaard en verkocht. In 1477 drukte Richard Paffraet het eerste boek volgens de nieuwste boekdrukkunst, het Liber Biblae Morali. Dit zal jaren later worden gezien als het begin van de geschiedenis van Deventer als drukkersstad. Aan het eind van de 15e eeuw was Paffraet samen met Jacob van Breda als Deventer boekdrukkers verantwoordelijk voor het grootste deel van alle uitgaven in Nederland. Daarmee was Deventer een van de belangrijkste drukkerscentra van Europa.

Vandaag de dag zie je dat nog steeds terug: bij Roto Smeets rollen de Story, de Libelle en de Donald Duck wekelijks van de persen, uitgeverij Kluwer is sinds de oprichting in 1889 gevestigd in Deventer en zoals je hierboven al hebt kunnen lezen barst onze stad van de antiquariaten.

En die Boekenmarkt dan?

Onze stad is dus sinds de vijftiende eeuw al verbonden aan boeken. Leuk en aardig allemaal, maar de eerste editie van de Boekenmarkt was pas in 1989, dus hoe zit dat? Is dat dan eigenlijk alleen maar een simpel gevolg van die eeuwenoude verbintenis? Een bezoekje aan de VVV in onze stad brengt het antwoord: ja.

boekenmarkt 1989

Toen in Deventer: de allereerste editie van de Deventer Boekenmarkt

Hoe leuk is dit! Vandaag is de 29e editie van de Deventer Boekenmarkt. Wij doken het Deventer Stadsa...

adv.