Bijzonder! Precies 90 jaar geleden liepen Deventenaren over de IJssel

Door Simone Groot Lipman 11 februari 2019

Een bijzondere ervaring voor Deventenaren! Tijdens de strenge winter van 1928/1929 is er een looppad – onder gemeentelijk toezicht – over het ijs gelegd op de IJssel. Je kon gewoon lopen over de bevroren rivier. Tof!

Deze foto is gemaakt op maandag 11 februari 1929. Deventer Dagblad van dinsdag 12 februari meldde dat het pad uitstekend voldoet, net als de elektrische verlichting langs het pad. Zonder enig doel, liepen mensen gewoon uit nieuwsgierigheid over de bevroren rivier. 

Foto's | Stadsarchief Deventer
Foto | Stadsarchief Deventer

Schipbrug

De Schipbrug (rechts op de foto) werd eruit gedraaid om schade te voorkomen en voor de overtocht van passagiers was de motorboot Zeldenrust in bedrijf genomen. Voor de veerdienst werd zo goed en zo kwaad als het ging een vaargeul opengehouden. Met de pret was het gedaan op dinsdag 19 februari. De planken werden verwijderd omdat er teveel water op het ijs kwam te staan. Alleen de spoorbrug was toen nog beschikbaar voor overtochten. Vrijdag 22 februari kon de Schipbrug worden ingevaren, maar ook dat was van korte duur. Vijf dagen later moest de brug weer naar de kant. Het ijs begon te scheuren en kon gaan kruien. Pas op woensdag 13 maart 1929 was er sprake van een redelijk normale situatie. De Schipbrug was weer in bedrijf en het scheepvaartverkeer kwam op gang.

Bron: Facebook Herinner je Deventer

adv.