Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Interessant! Dit betekenen de beelden op de gevel van het Penninckshuis

Door Janneke Pol 9 november 2019

Heb jij wel eens goed naar de gevel van het Penninckshuis gekeken? Het staat vol met beelden, nissen en teksten. Wij zochten even voor je uit wat deze beelden ons precies vertellen.

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meet you @ Penninckshoek

De Penninckshoek met rechts het voormalig hotel Het Witte Huis. Foto|Stadsarchief Deventer

Het Penninckshuis, dat kennen we allemaal. Toch? Het pand bevindt zich helemaal in de hoek van de, hoe kan het ook anders, Penninckshoek op de Brink. Hier is ook het kantoor van de VVV gevestigd. Het Penninckshuis was er al ietsje eerder, het woonhuis werd namelijk in de zestiende eeuw gebouwd.

Familiemotto

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

Het was Herman Penninck die de woning met poortgebouw én deze prachtige pronkgevel in 1583 liet bouwen. Op de gevel zie je zes beelden boven de toegangsdeur. Deze beelden stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid). Bij de zes ornamenten staan de teksten: ‘CHARTITAS TEMPERENTIA PRVDENTIA FORTITVDO FIDES SPES’, oftewel; ‘de zes deugden’. Ook is het wapen van de Penninck-familie en het motto van de familie op het huis te vinden: ‘ALST GODT BEHAGET BETER BENYT ALS BECLAGET’. Boven de poort bevindt zich een gevelsteen met twee leeuwen die een alliantiewapen vasthouden.

Huis of kerk? Kerk of huis?

Het interieur van de kerk. Foto|Stadsarchief Deventer

Wonen was dus de oorspronkelijke bestemming van het het Penninckshuis. Dat werd in 1686 wel anders, toen het pand in bezit kwam van de katholieke familie Van Hövell. Zij maakten er een schuilkerk van. In de negentiende eeuw deed het pand weer dienst als woonhuis, maar het raakte in verval. De doopsgezinde gemeente kocht het pand, liet het restaureren en vestigde er in 1891 haar kerkzaal. Nog steeds doet het Penninckshuis hiervoor dienst. Ook is de VVV hier sinds oktober 2016 gevestigd.

Herman, bedankt!

Terug naar al die gevelbeelden, want waarom werden ze geplaatst en wat willen ze ons vertellen? Daarvoor moeten we terug naar Herman Penninck. Hij wilde met de bijzondere gevel zijn rijkdom en geletterdheid weerspiegelen. Hoe kun je dat nou duidelijker doen, dan je huis ermee omlijsten. Herman, bedankt! Wij kijken in vervolg nét iets langer naar de voorkant van het Penninckshuis.

Dit wil je ook (w)eten!

Gezien? Nu is Deventer echt om op te vreten

We weten allemaal dat Deventer een heerlijke stad is, maar nu wordt dat wel heel letterlijk. Onze st...

Hmmm! Dit is haast te lekker om op te eten!

Sommige gerechtjes en lekkernijen zijn gewoon té mooi om niet te bewaren. Als foto dan. Deze lekkere...
Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.