Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oproep aan Deventenaren: ‘Lokale ondernemers knokken voor hun voortbestaan en jij kunt ze helpen!’

Aangeboden door Stichting Deventer Binnenstadmanagement 22 oktober 2020

Heb jij hem al gelezen? De brief die namens Deventer ondernemers in De Stentor gepubliceerd is? Peter Brouwer: ”Het is een boodschap aan de bezoekers van de binnenstad. We roepen hen op: vergeet ons niet de aankomende maanden. Er zijn ondernemers in de binnenstad die knokken voor hun voortbestaan. Die hebben jou nodig.”

”We missen de bezoeker van de binnenstad”, begint Peter Brouwer. ”Dat willen we Deventenaren duidelijk maken. ”Ondernemers doen er alles aan om Deventenaren op een veilige en gastvrije manier te ontvangen. Daarom vragen we Deventenaren: doe je boodschappen niet alleen online of naast de deur, maar kom ook naar de binnenstad. Het is zo makkelijk om bij Amazon, Bol.com of een andere grote keten te bestellen, maar in onze binnenstad zijn er ondernemers die voor hun voortbestaan knokken. Die hebben jou nodig.”

‘Ze blijven vooruit kijken terwijl dertig tot veertig procent van hun omzet wegvalt’

”Tegelijkertijd vragen we de bezoeker om – als hij of zij komt – niet met tien man op zaterdag te komen. Dat is reuze gezellig, alleen dat kan helaas nu niet. We moeten de juiste balans vinden. Je zag het afgelopen zaterdag: op sommige plekken had het wel even iets minder druk mogen zijn. Maar op dinsdag, woensdag en donderdag is het hartstikke rustig. Dan heb je alle ruimte. Daarom zeggen we: blijf alsjeblieft komen, maar kom gespreid.”

Muisstil in de stad

Peter herinnert zich nog goed hoe het er begin dit jaar aan toe ging, tijdens de eerste golf. ”Het was muisstil in de stad. Ik heb toen foto’s genomen die ik nooit meer hoop te maken. Lege winkelstraten en een lege Brink. Het leven was uit de stad. Dat was logisch, we zaten in een situatie die we niet kenden. Toch hebben we snel onze schouders eronder gezet. De website Bezorgen in Deventer is opgezet, er zijn looproutes door de hele binnenstad gemaakt, op 1 juni kon de horeca weer open met vergrote terrassen en konden we weer naar de markt op de Brink.”

‘Ze kunnen het niet alleen’

”Gelukkig heeft de bezoeker van de stad die inzet gewaardeerd. Mensen voelden zich veilig en kwamen weer. Dat laat zien hoeveel je wel niet kunt doen door bijvoorbeeld een simpele witte streep. Ik durf te zeggen dat 75 % van de mensen zich aan de looproutes in de stad houdt. Dat zorgde ervoor dat het een heel gezellige zomer was. Ondernemers kregen die glimlach terug op hun gezicht. Deventer kreeg zelfs aandacht van de nationale pers. We waren op NOS en RTL en zo wist heel Nederland ons te vinden. Die zomermaanden waren echt een beloning.”

Terug bij af

Toch kregen we tijdens de laatste persconferentie slecht nieuws te horen. Peter: ”Helaas, we wisten het al. Nu durven veel ondernemers niet hardop na te denken over november of december. Natuurlijk hoopt iedereen dat de maatregelen afgeschaald kunnen worden, maar daar kunnen we helaas niks over zeggen. Daarom hebben de lokale ondernemers in de stad de steun van de Deventer bevolking echt nodig. Zowel horeca als winkels.”

‘Samen zorgen we ervoor dat het hart van de stad blijft kloppen’

Peter vindt het mooi om te zien hoe snel ondernemers inspelen op de steeds veranderende situatie. ”Voor het weekend was het gros van de horeca weer aan het bezorgen aan huis. De website Bezorgen in Deventer – met onder andere ruim veertig horecagelegenheden die in Deventer bezorgen – draaide binnen 24 uur weer en winkels pasten zich razendsnel aan op het gebied van mondkapjes en hygiënemaatregelen. Ik vind het knap. Ze blijven vooruit kijken terwijl dertig tot veertig procent van hun omzet wegvalt. Maar ze kunnen het niet alleen. Daarom vragen we Deventenaren om steun. Uiteindelijk houden we met z’n allen van de stad. De stad heeft zowel de bezoeker, de horeca, de winkels als zijn bewoners nodig. Samen kunnen we zorgen dat het hart van de stad blijft kloppen.”

Ga jij liever niet naar de binnenstad? Kijk dan eens welke ondernemers hun producten bij jou aan de deur bezorgen op www.bezorgenindeventer.nl.

Wil je de brief (na)lezen? Dat kan via de link hieronder.

We missen de bezoekers, de stad, de warmte, de gezelligheid en elkaar. We steken iedereen een hart onder de riem met deze boodschap van de Stichting Deventer Binnenstadsmanagement.

Posted by Start je winkel in Deventer on Thursday, 22 October 2020Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Deventer Binnenstadmanagement. Meer over Stichting Deventer Binnenstadmanagement ontdekken?

Stichting Deventer Binnenstadmanagement


Geert Grootestraat 1, Deventer

adv.