Waarom heeft Deventer eigenlijk netnummer 0570?

netnummer 0570 deventer
Foto | indebuurt Deventer

Deventer nul vijf zeven nul noemen is helemaal ingeburgerd.  Er lopen zelfs een hoop mensen rond met de getallen 0 5 7 0 op hun lichaam getatoeëerd. Maar waar komt dat 0570 vandaan? Iets met oude telefoons, dat wist je vast wel.

Als je vroeger naar tante Annie in Deventer belde, dan draaide je eerst 0570 (draaien inderdaad, niet intoetsen). Of niet! Want als je met de vaste lijn naar je tante belde en je deed dat vanaf een andere telefoon in Deventer, dan mocht je 0570 overslaan en direct het abonneenummer draaien.

Hoe zit dat?

Heel vroeger kreeg je eerst een telefoniste aan de telefoon, waartegen je dan bijvoorbeeld zei: ”Ik wil naar Groningen bellen”, waarna zij je doorverbond met Groningen. Vanaf de jaren twintig werden er proeven gedaan met telefoonnetten en -districten om de telefoniste overbodig te maken en direct naar een andere stad te bellen. Zo werd er in de jaren dertig een nummerplan ontworpen voor landelijk gebruik. Met het eerste cijfer na de nul koos je het district, met het volgende cijfer de sector en met het laatste cijfer het telefoonnet. 

067

Het district van Deventer had nummer 04, maar omdat meerdere districten dezelfde cijfers hadden, werd hier in 1937 een extra cijfer na de nul aan toegevoegd, in het geval van Deventer een 6. Het daarop volgende cijfer bleef in slechts zeven van de twintig gevallen gelijk. Ook in Deventer werd de 4 een 7. Dus werd het 067…netnummers-nederland

Van 06700 naar 0570

Deventer had op dat moment het netnummer 06700. Dat lijkt nog niet echt op 0570. Het duurde nog tot 1 juni 1964 voordat Deventer 0570 als netnummer kreeg toegekend, om 06 vrij te maken voor bijzondere telefoondiensten. Zo is er ook een periode geweest dat het netnummer 05700 was. Dat was eigenlijk alleen de stad Deventer. Diepenveen was toen bijvoorbeeld 05709. Het is bijna 30 jaar 05700 geweest. Het wijzigde weer met de grote omnummering in 1994 waar het definitief 0570 werd en we alleen nog 3 of 4 cijferige netnummers hadden.

You’ll never call alone

Wist je dat Deventer niet de enige is die nulvijfzevennul tot haar netnummer mag rekenen. In Colmschate, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek, Bathmen, Steenenkamer, Broekland, Olst, Wesepe, Wijhe, Welsum hebben ze namelijk ook 0570 voor hun telefoonnummer. Netnummer is dus een stuk groter dan je misschien dacht!

netnummer gebieden nederland

Mobieltjes

En ja, vanaf de jaren negentig kwamen de mobiele nummers en belde je iemand door die persoon in je contacten op te zoeken en te tikken, klikken, swipen of wat dan ook. Maar je hebt als oudere jonge Deventenaar vast nog wel wat veelgedraaide (veelgetoetste) 0570-nummers in je hoofd zitten. En 0570 blijft bestaan!

Zit jij met een mysterie in je maag?

Valt jou nou ook iets op in het Deventer straatbeeld? Iets waarvan je denkt: ‘waarom is dit zo?’. Wat vraag jij je altijd al af? Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje. Deze mysteries hebben we al eens opgelost:

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Deventer is een vestingstad: dit houdt het in”

Deventer is een vestingstad: dit houdt het in

app-3deventer
Ga naar “Mysterie: daarom eten Deventenaren op 2 februari pannenkoeken”

Mysterie: daarom eten Deventenaren op 2 februari pannenkoeken

Ga naar “Deventer heeft straten, lanen en dreven: dit is het verschil”

Deventer heeft straten, lanen en dreven: dit is het verschil

straat laan Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime