Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat te doen als je de eikenprocessierups spot?

Door Hilke Vos 15 juni 2019

Je hebt ze vast al gespot: bomen ‘ingepakt’ in dikke witte lagen. Als je dat ziet, weet je dat de eikenprocessierups er huishoudt. Wat te doen?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet de gemeente Deventer eraan?

Een aantal weken in mei/juni bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups. Bomen waar veel rupsen worden verwacht, worden bespoten. Bomen in de buurt van scholen, fietsroutes en winkelcentra krijgen als eerste een behandeling.

Scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs worden zoals altijd met voorrang behandeld. De behandeling van de andere meldingen duurt soms wat langer. Op privéterrein worden de rupsen niet weggehaald door de gemeente.

Rupsen gespot

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet en de boom waarin het nest zit nog geen blauwe stip heeft, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Hier kun je melding maken.

9 x de grootste ergernissen van Deventenaren die in de binnenstad wonen

Oké, eigenlijk mag je niet klagen als je èn in Deventer woont en dan ook nog eens in de binnenstad. ...

We gaan weer massaal naar buiten: check de tekenradar voor Deventer

We wonen in een heerlijke groene omgeving. Zeker met mooi weer gaan veel Deventenaren er massaal op ...

adv.