Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat gebeurt er in Deventer als de dijken breken?

Door Joost de Haan 24 oktober 2020

Vroeger heb je, als het goed is, tijdens de geschiedenisles alles geleerd over de watersnoodramp in 1953. Die ramp kostte het leven van 1853 mensen en er was grote schade aan huizen, de veestapel en infrastructuur. Maar wat gebeurt er als de dijken nú zouden breken? En wat merken wij daar in Deventer dan van? Wij zoeken het uit.

We duiken eerst even in de geschiedenis om meer te leren over de ramp in 1953. En vooral: wat de oorzaak was. Op 31 januari van dat jaar ontstond er een storm vlakbij Schotland. Die viel heel ongelukkig samen met een springvloed (de periode waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is). Een enorme hoeveelheid water kwam met grote snelheid richting Nederland. Met een tragisch gevolg: de dijken braken en een groot deel van Zeeland stond daardoor onder water. Een verschrikkelijke natuurramp. Ook Deventer heeft ervaring met te hoog water. 25 jaar geleden werd ‘de Worp’ bijna ontruimd door het dreigende hoogstaand water.

Verdedigen tegen het water

Na de watersnoodramp was Nederland het erover eens: Dit. Nooit. Meer. De Deltawerken werden in het leven geroepen: een verdedigingssysteem ter bescherming tegen hoogwater in Zeeland, Zuid-Holland en Brabant. Dat systeem bestaat uit dammen en stormvloedkeringen die het water moeten tegenhouden wanneer een storm uit de hand loopt. In januari 2018 werden alle vijf de stormvloedkeringen gesloten tijdens een zware storm. Dat was nog nooit eerder voorgekomen.

Tekst loopt door onder de foto

Watersnoodramp 1953
Grote gebieden stonden onder water in 1953. Foto | Wikimedia

Als de dijken breken…

Ondanks het ingenieuze verdedigingssysteem in Nederland, is een ramp nooit helemaal te voorkomen. Dus wat gebeurt er in Deventer als de dijken breken? Via de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode zien of je in een risicogebied woont.

Tekst loopt door onder de foto

De maximale waterhoogte in Deventer

Opletten!

Dat wordt opletten geblazen: een deel van de stad zal onder water komen te staan bij een watersnoodramp. De gebieden verder van de IJssel lijken wel veilig. Deventer is overigens niet de enige stad die in de problemen komt: ook het noorden van Brabant, Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Flevoland en Gelderland krijgen te maken met overstromingen.

Lees ook:

Overstraat

Hartje Deventer! Deze woningen staan in het centrum en zijn nu te koop

Van de Brink tot de Kleine Poot en van de Polstraat tot de Kleine Overstraat. Ook in het centrum van...
Verde

Nieuw zaakje gespot! Verde is geopend en dit kun je er krijgen

Al gezien? In winkelcentrum Colmschate is een nieuwe winkel gevestigd. Verde is de naam. De winkel v...
lokale ondernemers

Oproep aan Deventenaren: ‘Lokale ondernemers knokken voor hun voortbestaan en jij kunt ze helpen!’

Heb jij hem al gelezen? De brief die namens Deventer ondernemers in De Stentor gepubliceerd is? Pete...
bibliotheek-deventer

Bibliotheek Deventer vraagt: wat mis jij in de boekencollectie?

De Bibliotheek Deventer vult constant de collectie aan met nieuwe boeken. Voor de volgende bestellin...

Meer over

Mysteries

adv.