Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarvoor is die ‘ring’ rond de stam van een boom?

Door Janneke Pol 28 november 2020

Mooi hè, de natuur in Deventer? Al die bladeren, op de grond en in de bomen, met een kleurenpalet waar menig kunstenaar jaloers op is. Je vergeet bijna om naar beneden te kijken, naar de rest van de boom. Want helemaal onderaan, rondom de wortels, zie je vaak een plastic band zitten. Maar waarom zit die ring daar eigenlijk?

Je hebt het waarschijnlijk al heel vaak gezien, maar heb je je weleens afgevraagd waar die band precies voor is? Wij zochten het voor je uit!

Nazorg van een boom

De plastic band wordt ook wel een gietrand genoemd. Een gietrand wordt één of twee jaar geplaatst als nazorg van een boom. Dit kan een jonge boom zijn, maar ook een oudere boom die verplant wordt. Een gietrand is niet alleen ter versteviging van de boom, net als de boompalen, maar zorgt er ook voor dat een boom water vasthoudt. Hierdoor gaat het direct naar de wortels. Het is een hulpmiddel om een boom – jong en oud – levensbestendig te maken. Vanwege warmte bijvoorbeeld.

Tijdelijk hulpmiddel

Een ander woord voor een gietrand is een wateringsrand of een irrigatiehulp. Dit hulpmiddel is tijdelijk, net als de boompalen die ervoor zorgen dat een boom niet omwaait. Daarna moet een boom op eigen kracht verder.

De gietranden zijn er in allerlei kleuren en materialen. Zwart, verschillende kleuren groen, plastic of biologisch afbreekbaar. Sommige gietranden gaan volledig op in de natuur en zie je niet eens!

We ❤ mysteries!

Zit jij nou met een heel ander stadsmysterie in je maag? Zou jij voor eens en voor altijd een vraag uit de wereld willen helpen? Mail ons dan via [email protected] en wie weet kunnen wij je het antwoord geven!

opgeladen deelscooter

Mysterie: hoe kan het dat de GoSharing-scooters altijd opgeladen zijn?

Vanaf volgende week ga je ze zien in Deventer: de groene deelscooters van GoSharing. Vanaf 0,23 cent...
Bordjes Deventer

Hé, waarom staan deze bordjes her en der in Deventer?

Wie af en toe een wandeling in of rond de stad maakt, heeft het misschien al gezien. Her en der staa...
Stenenmysterie

Mysterie opgelost! Julia versierde de stenen langs de IJssel: ‘Voor subtiele vrolijkheid in nare tijden’

De slapeloze nachten zijn voorbij, het mysterie van de versierde stenen langs de IJssel is opgelost....
Zwerfafval

Mysterie: wat gebeurt er in Deventer als de dijken breken?

Vroeger heb je, als het goed is, tijdens de geschiedenisles alles geleerd over de watersnoodramp in ...

Meer over

Mysteries

adv.