Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom zit Deventer niet in het officiële monopolyspel?

Door Carin Van der Meij 19 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel in het officiële Monopoly-spel en Deventer niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Deventer en Monopoly

In de tijd dat het spel bedacht werd, had Perry Sport geen vestiging of link met Deventer. Dat is dan ook de reden waarom onze stad niet in het officiële spel voorkomt. Gelukkig hebben wij Deventenaren sinds enkele jaren gewoon ons eigen monopoly spel, minstens zo leuk!

Bron: Overstraatnamen

 

Glazenier

Trees is glazenier: ‘Ik heb na mijn vijftigste pas echt mijn vak ontdekt’

"Ik heb aardig wat baantjes gehad, maar dit is echt mijn vak", zegt Trees Turpijn (56). Sinds kort i...

Favorieten van Stijn Hasselt: ‘Alle veteranen uit Deventer kennen deze plek’

Stijn is 19 jaar en woont in het Havenkwartier. Hij studeert Retail Manager op het ROC in Deventer. ...

Oproep: waar is in Deventer echt niet over nagedacht?

Ken je die kreet: ‘Je had maar één taak’? Nee? Google maar eens en check vooral even de afbeeldingen...

Meer over

Mysteries

adv.