Mysterie: Waarom verspringt op de A1 hectometerpaal met vijf kilometer?

Door Simone Groot Lipman 11 augustus 2018

Iedere week behandelen we in de rubriek ‘Mysterie’ een opvallend object in en rondom de stad. Dit keer werden we getipt door lezer Sabine Kloosterboer. Het viel haar op dat vlak na de IJsselbrug (komend vanaf Apeldoorn) de hectometerpaaltjes op de A1 niet kloppen. Het eerstvolgende hectometer na 98,9 dat je tegenkomt is 104,0. Op een afstand van 100 meter verspringt de telling dus met vijf kilometer. Hoe kan dat?

We vragen om opheldering bij de Rijkswaterstaat Oost. Nee, het gaat hier zeker niet om een foutje. Dit heet een hectometersprong. Vanaf de jaren zeventig past Rijkswaterstaat op het hoofdwegennet hectometersprongen toe. Ze verspringen dan met tientallen hectometers. De reden? Zo hoeft er bij een verlegging van de weg alleen ter hoogte van de hectometersprong de bordjes vervangen hoefden te worden. Ook provinciale wegbeheerders passen dit toe, bijvoorbeeld omdat een weg door een dorpskern in de toekomst vervangen kan worden door een randweg.

Hectometersprong

Dus hectometersprongen worden vooral ingevoerd om een praktische reden, zodat ze bij een aanpassing of uitbreiding van de weg niet alle bordjes hoeven te verplaatsen, maar een deel daarvan. Slim! Daarom bouwt Rijkswaterstaat op een lange autosnelweg soms hectometersprongen in. Op die plek maakt de doorlopende reeks op de hectometerborden opeens een sprongetje, zoals op de A1.

Deventer mysterie

Valt jou nou ook iets op in het Deventer straatbeeld? Iets waarvan je denkt: ‘waarom is dit zo?’. Wat vraag jij je altijd al af? Tip ons jouw mysterie en stuur ons een berichtje.

tauw-handelskade

Mysterie: Waarom hangt er een ‘verticaal tuintje’ aan de Handelskade?

Het is je vast wel eens opgevallen. Als je over de Handelskade fietst word je aandacht getro...
Simone Groot Lipman - Geplaatst op 4 augustus 2018