Mysterie: Waarom sporten Deventenaren midden in de nacht?

Door Sophie Wassink 3 maart 2018

Nachtbrakers kunnen zich in Deventer bij twee sportscholen, midden in de nacht, in het zweet werken. De deuren van Basic fit in Colmschate en Anytime in de Vijfhoek staan 24/7 open. Hier kan je dus om 02.00, 03.00 of 04.00 uur het krachthonk induiken. Wij begrijpen niet waarom je dat in godsnaam prettig zou vinden maar we zijn wel heel benieuwd of het gebeurt. Tijd voor een nachtelijk avontuurtje in de sportschool. 

Dinsdagavond 01.00 uur. We fietsen richting Colmschate. De straten zijn verlaten, de wind is guur en het vriest 6 graden. De meeste van ons liggen op dit moment veilig en warm onder drie donzen dekens. Wat een top idee om je warme bed te verlaten voor een uurtje krachttraining of cardio in de sportschool. Zijn er echt nachtbrakers die dit doen? We gaan het zien.

De nachtmedewerker

Van maandag tot en met donderdag kun je bij Basic Fit in Colmschate 24 uur per dag terecht. Bij Anytime kun je zelfs zeven dagen per week 24 uur per dag de sportschool induiken. Het grote verschil tussen de twee zit hem in de nachtmedewerker. Bij Anytime is er midden in de nacht niemand die je vriendelijk begroet en je een glaasje water aanbiedt als je dat nodig hebt. Hier kun je ’s nachts met een toegangspasje naar binnen. Al wordt daar nog niet heel veel gebruik van gemaakt. “We zien wel in het systeem dat de eerste vroege vogels soms rond 04.30 uur al inchecken,” vertelt medewerker Natasha.

mert basic fit
Foto: indebuurt Deventer

Verlaten boel

01.15 uur: Bij Basic Fit lopen we Mert (21) tegen het lijf. Een vrolijke man vol verhalen, die ’s nachts zijn ogen in de sportschool open houdt. Prima baantje want hij verdient met zijn nachtdiensten een flinke boel meer dan tijdens zijn diensten overdag. Naast Mert is het redelijk verlaten op dit tijdstip. Een lege sportschool, waar blinkende apparaten in lange rijen staan te wachten tot ze aangetrapt worden. Twee vrienden zijn net klaar met hun training en hebben geen haast om weg te gaan. De één heeft net een zware dienst in de vleesfabriek erop zitten, de ander heeft geen zin om te slapen. Geen zin om te slapen? Daar kunnen wij ons niets bij voorstellen.

Nachtdieren

01.30 uur: Een groepje collega’s stapt binnen. Handdoek om de nek, sportschoenen aan. Waarom slapen jullie niet mannen? “Omdat we net klaar zijn met werken. We werken als monteurs in een garage en moesten overwerken. Er zijn twee opties: of in de ochtend extra vroeg opstaan en sporten voordat we aan de bak moeten, of midden in de nacht. We kiezen liever voor de laatste optie. ’s nachts is het rustig in de sportschool, we hebben alle apparaten voor onszelf én weet je hoe lekker we slapen na een uurtje krachttraining?”

basic fit
Foto: indebuurt Deventer

Koffie

01.45 uur: Terwijl de collega’s zich suf lopen op de loopband, duikt Mert zijn kantoortje in. Hij zet nog een kopje koffie, ploft voor even neer en zegt: “Zo kom ik de nacht wel door. Om 07.00 uur word ik pas weer afgelost. De eerste uurtjes zijn prima te doen maar na een uurtje of 03.00 krijg ik het zwaar. Tussen 03.00 en 05.00 uur komt er vaak niemand sporten. Daarna komen de eerste vroege vogels weer binnen druppelen. Weet je wanneer het hier ’s nachts een topdrukte is? Tijdens de ramadan. Dan staan er zo’n 30 man zich in het zweet te werken.”

basic fit
Foto: indebuurt Deventer

Mannen

02.00 uur: Er zijn nu vier diehards aan het trainen. Allemaal mannen, opvallend. De collega’s krijgen er geen genoeg van en hangen nog even aan de gewichten. Een andere sportieveling zit in de WW, hoeft niet vroeg op te staan en geniet van de rust midden in de nacht. Het heeft eigenlijk wel wat, dat nachtelijk sporten. Geen kudde mensen om je heen, alle apparaten tot je beschikking en Mert die je de nacht door sleept. Wie weet duiken wij morgennacht ook wel de sportschool in. Maar nu eerst slapen.


Meer over Basic Fit Hannoverstraat ontdekken?

Basic Fit Hannoverstraat sportscholen

Nu open07:00 - 00:00

Hannoverstraat 3B, Deventer

Bekijk meer:sportscholen

adv.