Mysterie: waar komt de naam Hoge Hondstraat vandaan?

Door Simone Groot Lipman 23 maart 2019

In de rubriek Deventer Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Wij proberen een antwoord te vinden, soms met jullie hulp. Deze week zoeken we uit wat de betekenis is van de naam ‘Hoge Hondstraat’.

Is deze straatnaam een ode aan onze viervoeter? Of heeft deze plek helemaal niks met een hond te maken?

Huisdier

Helaas, we moeten je teleurstellen. Het heeft niks te maken met dit gezellige huisdier. Om te weten waar de naam vandaan komt, duiken we het verleden in. In 1827 koopt de gemeente Deventer een stuk bouwgrond voor de aanleg van een nieuwe algemene begraafplaats. Deze hooggelegen grond, in de volksmond bekend als ‘Hooge Hond’, blijkt het meest geschikt. Een `hond’ is in die tijd een oppervlaktemaat: 1 Hond was 100 roeden en 1 roede cica 14 vierkante meter. Dus 7 Hond was circa 10.000 vierkante meter oftewel 1 hectare.

Spelling

De Hooge Hond ligt in het buitengebied van de stad en dit terrein heeft eeuwenlang als galgenveld gediend. Wegens uitbreiding van de stad zijn er nieuwe straatnamen nodig in een toekomstig wijkje gelegen tussen de spoordijk naar Zwolle en de daarlangs gelegen Schurenstraat, Diepenveenseweg en Ooievaarstraat. Het Deventer Dagblad geeft op 30 augustus 1913 ter oriëntatie aan tussen welke straten die nieuwe straten komen te liggen: eerste Hooge Hondstraat, tussen Schurenstraat en Enkstraat en de tweede Hooge Hondstraat tussen Enkstraat en Diepenveenseweg. De twee lopen niet precies in het verlengde van elkaar. In 1929 worden beide straten samengevoegd tot de Hooge Hondstraat. Die is tweemaal zo breed als de oorspronkelijk geplande straatjes en bovendien langer. Door de spellingshervorming vlak na de Tweede Wereldoorlog verandert de Hooge Hondstraat in Hoge Hondstraat. Zo, weten jullie dat ook weer!

Bron: Facebookpagina Herinner je Deventer.

Prinsenplaats

Mysterie: Wat is het verhaal achter Prinsenplaats?

In de rubriek Deventer Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altij...
Pothoofd

Deventer Mysterie: wat is de betekenis van Pothoofd?

Deventer heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen. Bijvoorbeeld de...
wechelerweg-driekwartierslaantje

Deventer Mysterie: waar dankt ‘Driekwartierslaantje’ zijn naam aan?

In de rubriek Deventer Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altij...

adv.