Mysterie opgelost: zo hard mag je rijden als je de Wilhelminabrug af gaat

Door Simone Groot Lipman 7 april 2019

Oh, na de Wilhelminabrug nodigt het zo uit om even lekker door te trekken naar de 80. Maar we zien nergens een verkeersbord? Behalve het naambordje met een grote streep door Deventer. Hoe hard mag je hier eigenlijk? Is dit nu 50,60 70 of 80 kilometer per uur, vroegen enkele lezers zich af. Wij zochten het uit.

Best verwarrend: op de Wilhelminabrug geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur, daarna is het echter de vraag hoe hard je mag. Normaal wordt dit langs de kant aangegeven door middel van een verkeersbord met een getal in een rode cirkel. Dit roept irritaties op bij de weggebruikers, omdat automobilisten aan het zoeken zijn naar de juiste snelheid. Het gaat hier om de N344, een niet-autosnelweg en provinciale weg, gelegen in zowel de provincie Overijssel als Gelderland.

Hoe had mag je hier?

We vragen het aan de gemeente en komen tot het volgende antwoord. ”Als je een bord ‘einde bebouwde kom’ hebt gehad, dan is de snelheid daar altijd een maximumsnelheid 80, tenzij anders aangegeven (dan meestal 60)”, aldus woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. Dus het enkel aankondigen van het einde van de bebouwde kom is voldoende om de snelheidslimiet te wijzigen, zonder die verkeersbordjes dus. Gas erbij dus!

hectometerpaal-a1

Mysterie: Waarom verspringt op de A1 hectometerpaal met vijf kilometer?

Iedere week behandelen we in de rubriek 'Mysterie' een opvallend object in en rondom de stad. Dit ke...

adv.