Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hier komt die heerlijke geur vandaan na een regenbui

Door Janneke Pol 30 mei 2020

Zodra je na een regenbui de straat op gaat, ruik je het: die heerlijke geur van… Ja, van wat eigenlijk? Wij zochten op waar die geur na een regenbui vandaan komt en waarom we die zo lekker vinden. 

Je ruikt de geur vooral als het regent na een droge periode. Dat komt doordat de geur ontstaat als regen zich mengt met bepaalde stofjes. Deze stofjes worden door planten afgegeven in een droge periode als ze de groei van zaden en jonge planten vertragen. De stofjes komen op de grond terecht en komen in minuscule luchtbelletjes vanuit de grond omhoog als er water op valt. Als ze openbarsten, komen de stofjes in de lucht (en dus in je neus) terecht.

Petrichor

‘Petrichor’ heet deze bekende geur. De naam komt van de Griekse woorden ‘petra’, dat steen betekent, en ‘ichor’, dat staat voor het bloed van de goden in de Griekse mythologie. Mensen vinden deze geur zo lekker omdat ze het koppelen aan de herinnering van regen na een droge periode, legt geurexpert Tanja Deurloo uit aan RTL Nieuws.

Geen regen op komst? Dan kun je de geur natuurlijk ook zelf creëren door simpelweg een emmer water over de stenen in je tuin leeg te gooien. Je ruikt het wel minder goed dan na een flinke regenbui. Wil je echt genieten van die geur? Maak dan een rondje door je wijk na een frisse regenbui.

 

Lieke schildert in Bob Ross stijl: ‘Zijn kunstwerken lijken heel lastig maar zijn goed na te maken’

Meerdere Deventenaren ontdekten tijdens de coronacrisis een nieuwe hobby. Zo liet Lieke Koot (16) zi...
weersverwachting pinksterweekend

Zonnebril uit de mottenballen: dit is de weersverwachting voor het pinksterweekend

Alsof het weer rekening houdt met de heropening van de terrassen: met een lang weekend in het voorui...

Pedro werkt altijd al vanuit huis: ‘Ik geef bijles én bak verse broden voor de buurt’

Ooit gehoord van de Portugees die via Belfast, Hawaii en Duitsland in Deventer aanbelandde? Nu wel: ...

Meer over

Mysteries

adv.