Mysterie opgelost: dit zijn de witte objecten die in de IJssel drijven

witte objecten IJssel
De witte objecten blijven nog tot september in de IJssel drijven, maar waarom?

Eerder dook het mysterie al op: wat zijn toch de witte objecten die geregeld in de IJssel voorbij komen drijven? Eendenkontjes blijken het niet, de objecten hebben alles te maken met een kunstproject voor de IJsselbiënnale. “Het is een ode aan de verdronken melkmeisjes.”

In het jaar 1331 was de brug over de IJssel er nog niet. Melkmeisjes moesten met een bootje naar de melksterweide aan de overkant. Helaas ging het in dat jaar verschrikkelijk mis en verdronken er 36 melkmeisjes in de IJssel. “Of het nu gaat om een waargebeurd verhaal of een legende, daarover verschillen de lezingen”, zegt Jeanette Hoekstra. De beeldend kunstenares was, net als haar collega Jeannette Knigge, hoe dan ook geraakt door het verhaal. “We besloten dat we een ode zouden brengen aan de melkmeisjes in de vorm van een kunstwerk voor de IJsselbiënnale.”

Waargebeurd of legende

Daar ging grondige research aan vooraf. “Er zijn meerdere verwijzingen naar deze tragedie in de stad. Het beeld van het melkmeisje dat vanaf de Melksterstraat naar de plek op de IJssel kijkt bijvoorbeeld”, zegt Jeanette Hoekstra. “Ook ben ik in de literatuur gedoken en spraken we met een geschiedenisclub. Waar ik primair dacht dat het om een legende ging, neigde ik steeds meer naar een waargebeurd verhaal.”

Drijvende mutsen

Over de vorm waarin ze een ode zouden brengen aan de melkmeisjes hebben ze goed nagedacht. “Zelf zwemmen we het hele jaar door in de IJssel. Het eerste plan was dus om te gaan synchroonzwemmen. Later bedachten we dat het mooi zou zijn om de kenmerkende melkmeisjesmutsen op de IJssel te laten drijven.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Voor het stadsstrand

Zo probeerden ze verschillende mutsen uit. “Uiteindelijk hebben we exemplaren gemaakt die door middel van purschuim en epoxy kunnen blijven drijven. Omdat de IJssel natuurlijk stroomt, zetten we ze vast met nylondraad en bakstenen. Vanzelfsprekend hebben we goedkeuring gevraagd aan onder andere de gemeente en het IJssellandschap”, legt Jeanette uit. “Om de drijvende mutsen te testen, hebben we gedurende het jaar her en der wat mutsen op het water laten drijven. Dat is wat voorbijgangers is opgevallen”, lacht ze.

Zien?

De ode aan de Deventer melkmeisjes past in het thema Tij, Tijd en Tijdelijkheid als een uiting van de tijdelijkheid van het leven. Het kunstwerk, dat voor Stadsstrand Meadow ligt, is vanaf vandaag te zien en blijft tot 19 september drijven.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Deventer is een vestingstad: dit houdt het in”

Deventer is een vestingstad: dit houdt het in

app-3deventer
Ga naar “Mysterie: daarom eten Deventenaren op 2 februari pannenkoeken”

Mysterie: daarom eten Deventenaren op 2 februari pannenkoeken

Ga naar “Deventer heeft straten, lanen en dreven: dit is het verschil”

Deventer heeft straten, lanen en dreven: dit is het verschil

straat laan Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime