Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom hangen deze handgeschreven kartonnen bordjes in de stad

Door Janneke Pol 23 januari 2020

‘Fazant op het menu’ staat er op verschillende kartonnen bordjes in Deventer. Ze hangen op lantaarnpalen en aan muren. Sommige omlijst met ballonnen. Maar waarom hangen ze er? En wat betekent de tekst? Wij zochten het uit. 

Is het goedkope reclame voor een restaurant? Is het een speurtocht? Of hebben de kartonnetjes een diepere betekenis? Van verschillende kanten kregen wij tips en dus trokken we erop uit. Ter hoogte van Handelskade 11 zagen we ze inderdaad hangen. ‘Fazant op het menu, eerste links.’ We besluiten de route te volgen en komen uit bij een openstaande deur van een leegstaand pand.

Foute escape room?

Inmiddels zijn we een afgeragde trap opgelopen en staan we in een lege ruimte. Stiekem hopen we dat er geen alarm gaat loeien of dat we in een schimmige escape room terecht zijn gekomen. Al snel horen we geluid. Zingt daar iemand? Ja hoor, midden in een bos staat een koortje geschminkte nachtegaaltjes te zingen. In een bos, dat lees je goed.

“Dit decor hebben de eerstejaarsstudenten van de Pabo Saxion zelfgemaakt”, vertelt docent beeldende vorming Puck Haverkamp ons. We kijken om ons heen en zien thema’s in verschillende ruimten van het oude pand. “Ze vertonen een eigen theaterstuk voor basisschoolkinderen in Deventer en omstreken. We doen dit twee keer per jaar als eindopdracht van het leerjaar.”

Foto|indebuurt

Fazant op het menu

Muziekdocent Peter Mulock Houwer: “Deze groep van zeventien studenten brengt hun eigen interpretatie van het boek Ronja de roversdochter. De titel ‘Fazant op het menu’ is ervan afgeleid. Op deze manier komen de dramalessen, de muzieklessen en beeldende vorming samen in één project.” Peter vertelt verder: “Het uiteindelijke doel van deze eindopdracht is samenwerking. Samen het verhaal bedenken, samen de muziek afstemmen en samen de promotie regelen. Ieder uur brengen ze een voorstelling aan basisschoolkinderen, vanavond vertonen ze het aan docenten, ouderejaars studenten en hun ouders.”

THOT Worldwide

Ze doen het hierbij niet alleen voor de studiepunten. Ieder jaar wordt het project gekoppeld aan een goed doel dat samenhangt met kinderen en onderwijs. Dit jaar is dat Stichting THOT Worldwide van theaterdocent Maarten Bootsma. “Met het geld worden onder andere huizen en klaslokalen gebouwd, ook wordt zorg voor gehandicapte kinderen in Oeganda gerealiseerd.”

En wat de kleine toeschouwertjes er zelf van vinden? “Dat donkere bos is best spannend hoor, maar in deze groep heeft nog niemand gehuild”, lacht Puck. Zelf een stukje meepikken? Kan hieronder:

 

Daarom hoor je al zoveel vogels fluiten in de vroege ochtend

Valt het jou ook op? Al enkele weken hoor je dat vogels in de vroege uurtjes luid aan het fluiten zi...
Synagoge

Mysterie opgelost: dit staat er op het straatnaambordje bij de synagoge

Wanneer je door de stad wandelt, vallen je soms ineens dingen op en schieten je plots allerlei vrage...

Meer over

Mysteries

adv.