Mysterie: hoe komt Go Ahead Eagles eigenlijk aan zijn naam?

Door Simone Groot Lipman 15 september 2018

‘Ga staan als je voor Go Ahead Eagles bent!’ Ga vooruit Adelaars schreeuwen we met z’n allen! We weten niet anders. Maar wat is het verhaal erachter en hoe komt Go Ahead Eagles eigenlijk aan zijn naam? Indebuurt duikt in de geschiedenis van de Deventer voetbalclub en lost het mysterie voor je op.

Tijd voor een lesje geschiedenis: het begon allemaal begin december 1902. Enkele Deventer jongens met hun gespaarde Sinterklaasgeld besloten samen een bal te kopen. Hiermee gingen ze elke zondag, op klompen, voetballen in het Worpplantsoen. Het groepje voetballers werd snel groter en ze noemden zichzelf vooruit. Dit blijkt uit een artikel uit 1917 van het Sportblad.

Go-Ahead

De naam werd veranderd in Be Quick en schreven zich in voor de Nederlandse Voetbalbond. Aangezien er al een Be Quick was ingeschreven moest er een andere naam worden bedacht. Daarom kozen ze weer hun eerste naam en vertaalde dit letterlijk naar het Engels. Go-Ahead!

Nieuwe naam

Ruim 66 jaar bleef de naam Go-Ahead ongewijzigd. Maar toen moest de nieuwe profafdeling het nieuwe seizoen onder een nieuwe naam ingaan. Er kwamen verschillende ideeën, zoals FC Deventer, FC Salland, The IJssel Rangers en Regio Deventer.

Eagles

De trainer van destijds, de Welshman Barry Hughes, zou zich er ook mee ‘bemoeid’ hebben. Hij benadrukte op een Engelse toevoeging, omdat hij de club een meer Engelse uitstraling wilde geven. Dat werd Eagles, verwijzend naar de adelaar in het Deventer stadswapen. Nadat de naam definitief werd doorgevoerd kreeg ook de adelaar een plekje in het clublogo en een jaar later kreeg het stadion de naam ‘De Adelaarshorst’.

En dat te bedenken dat het allemaal ooit begon met een groepje voetballende jongens die samen ‘vooruit’ wilde met hun eigen gekochte bal.

Bron: Niet te Kraken

Volgende mysterie?

Welk Deventer mysterie kunnen we nog meer voor je oplossen? We doen het graag, dus laat ons weten wat jij je altijd al afvraagt!

Meer over

Mysteries Sport