Mysterie opgelost: hierom waren de torens van de Bergkerk een poosje onverlicht
Hij steekt niet zo prominent boven de stad uit als de Lebuïnuskerk, maar ook de Bergkerk is erg bepalend voor…
Deventer blijft verwonderen, zelfs als je hier al jaren woont. Veel (historische) panden zitten vol verhalen. Kijk maar eens mee…
Was het vroeger een trend of is er een andere reden dat veel historische stadspanden grote ramen hebben? Antwoord: het tweede is waar!
Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar het aantal ruiten dat een Deventerse pand had, bepaalde de hoogte van je belastingen. Deventenaren betaalden belasting per raam. Ofwel: hoe meer ramen een woning had, hoe meer belasting mensen betaalden. Om een minder dikke rekening te krijgen, werden de vele kleine ruitjes ingewisseld voor grote ramen.
Sommige Deventenaren probeerden de belasting te ontduiken. Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Loop een rondje door het Bergkwartier en er valt iets op: oude stadspanden hebben vaak slechts…
Bij fossielen denk je misschien niet direct aan Deventer. Toch kun je ze hier in de stad spotten, als je maar weet waar je moet zoeken.
Je vindt de fossielen in gebouwen waarin natuursteen is verwerkt, legden Amerfoortse Gidsen eerder uit op indebuurt. Denk aan drempels, poorten, vensterbanken, stoepranden of zelfs hele gevels.
Wil je hier meer over weten? Lees hier verder.
Misschien deed je het vroeger op vakantie weleens: speuren naar aangespoelde fossielen. Van die mooie afdrukken…
Sommige Deventerse panden hebben een rooster voor de deur. De officiële naam voor zo’n rooster is een koekoek, is te lezen in Basisboek Bouwkundige. Wanneer je een rooster voor een pand ziet, betekent dit volgens de schrijvers dat dit gebouw een kelder heeft.
Benieuwd naar meer info over deze roosters? Lees dan dit artikel.
Als je door de Deventer binnenstad wandelt, kom je regelmatig roosters tegen. Deze roosters vind je…
Tegenwoordig hebben sommige Deventenaren een deurbel met camera erin, vroeger hadden stadsgenoten een andere manier om te zien wie er voor de deur stond. Hoe dan? Door middel van een zogeheten spionnetje. Via een spiegeltje aan de gevel konden Deventenaren binnen zien wie er voor de deur stond. Handig en effectief! Lees hier meer over het spiegeltje.
Is het je wel eens opgevallen dat er aan sommige oude panden in Deventer een spiegeltje…
De volgende keer dat je door de Sint Jansstraat loopt, let je extra op: het pand op de hoek heeft een bijzondere gevelsteen. Die had vroeger een belangrijke functie.
Onno Boers, gevelsteenspecialist en auteur van het boek De Gevelstenen van Amsterdam, vertelde eerder aan indebuurt dat de gevelsteen de voorloper van het huisnummer was. Onno: “Men woonde in Het Swarte Schaap, in De Rode Leeuw, in Het Melkmeisje of in het huis ertegenover of ernaast. Huisnummers bestonden nog niet, maar dit werkte ook goed.”
Meer hierover lees je in dit artikel.
Tijdens een wandeling door Deventer heb je er misschien weleens een gespot: een versierde steen op…
Veel historische panden in Deventer hebben een lindeboom boven de voordeur. Die is niet voor de sier.
De lindeboom werd volgens geschiedkundige Abe van der Veen bij de Kelten en de Germanen gezien als heilige boom met een beschermfunctie. Abe geeft op zijn website aan dat deze bomen daarom voor veel huizen werd geplant. In de Deventerse binnenstad was dat vanwege ruimtegebrek niet mogelijk. De oplossing: Deventenaren plaatsten een lindeboom in het raam boven de voordeur.
Toegegeven: dit mysterie is iets minder sprookjesachtig dan de voorgaande. Op verschillende panden in Deventer zie je een witte waas. Wat het is? Uitbloei.
Marco Geurds van Steenhandel Geurds vertelde eerder aan indebuurt: “Uitbloei ontstaat doordat er vocht in de bakstenen zit. Bijvoorbeeld omdat het voegwerk niet goed is afgedekt door de metselaar. In het metselwerk zitten zouten die niet naar de buitenkant van de muur moeten gaan, maar dat gebeurt soms wel. Hierdoor binden deze zouten zich en ontstaat er een witte uitslag.”
Gelukkig kun je uitbloei zelf verwijderen. Hoe? Dat lees je hier.
Het is zover: na maanden wachten heb je de sleutel van je Deventerse (nieuwbouw)woning in handen….
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Deventer en blijf op de hoogte van alles over en rondom Deventer.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper