Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feitje! Daarom hebben veel oude panden een raampje boven de voordeur

Door Janneke Pol 9 november 2019

Wat zijn ze prachtig, die oude Deventer geveltjes. Maar is het je al eens opgevallen dat er boven de voordeuren van veel historische panden raampjes zitten? Wij vroegen ons af waar die raampjes goed voor zijn en zochten het uit.

Donker gangetje

Het raam boven een voordeur wordt ook wel een bovenlicht genoemd. In de 17e eeuw werden er voor het eerst gangen in monumentale panden gebouwd. We horen je denken: hoe deden ze het daarvoor dan? Voor die tijd kwam je direct in een (woon)kamer binnenvallen. Ja echt! Door de komst van de gang ontstond er één alleen probleem: het licht was verdwenen. De oplossing werd al gauw gevonden in een bovenlicht, zodat er licht in de gang kwam.

Hoe rijker, hoe mooier

Leuk feitje: in die tijd was het nog niet mogelijk om een groot vlakglas te maken. Juist daarom werden de bovenramen gevuld met kleine glas-in-lood-ruitjes. Zo konden bewoners direct even laten zien dat ze van goede afkomst waren. De raampjes werden dan versierd door er een ornament in te plaatsen. Later kreeg je ze in verschillende soorten, maten en vormen. Puur voor de show dus. Kijk, weet je dat ook weer!

Zit jij ook met een mysterie?

Ook jou valt vast wel eens iets op wanneer je door de stad wandelt. Vraag jij je al tijden iets af waarop nu eindelijk een antwoord moet komen? Mail ons dan op [email protected] Wij zoeken het uit en wie weten kunnen we gauw het antwoord geven!

Diepenveenmeteoriet

Mysterie: de meteoriet van Diepenveen

Het heelal is mysterieus. Zeker als er onbekende dingen uit vallen en al helemaal als dit in jouw wo...

Mag dat? Geweld gebruiken als je een inbreker op heterdaad betrapt?

Je hoopt natuurlijk dat het jou niet overkomt, maar wat kun je doen wanneer je een inbreker op heter...

 

adv.