Deventer mysterie: wat doet de ‘blauwe baby’ in het Havenkwartier

Door Simone Groot Lipman 17 maart 2018

Je hebt ‘m er vast wel zien hangen, die blauwe baby, daar aan het gebouw bij het Havenkwartier. Der Blaue Junge – ja, zo heet het kunstwerk – zit er al 12 jaar. Wat doet hij daar eigenlijk? Wij zochten dit Deventer mysterie voor je uit.

Der Blaue Junge (de blauwe baby) is in 2003 ontworpen door beeldhouwers Dedden & Keizer, genaamd SpaceCowboys. Een groot beeld van 1.75 meter lang, weegt zo’n 40 kilo, een blauw klein mensje met een kroontje op zijn hoofd. Om achter het antwoord te komen, liepen we bij ze binnen en hebben we het op de man af gevraagd: wie/wat is der Blaue Junge?

blaue-junge
Foto: indebuurt Deventer

Ankerpunt

”Hij is geboren in België, voor een zomertentoonstelling in Boeghout. Hij lag op de grond onder een halve wereldbol. Hier heeft hij een half jaar gelegen.” In 2006 kwam het kunstenaarsduo naar het Havenkwartier om hier in hun atelier te gaan werken. ”Het Havenkwartier was een no go area, echt een zooi. Totaal verloederd. Niemand wilde hier naar toe, en wij hebben de toon gezet. Daarom hebben we de blauwe baby aan ons gebouw gehangen. Mensen moesten gelijk zien wie we waren en wat we doen. Een visueel ankerpunt op ons zelf en op het gebied.”

blauwe-baby
Foto: indebuurt Deventer

Identiteit

”We maken iconen voor de stad, die te maken hebben met identiteit. Wie ben ik, waar ben ik en wat doe ik hier? Uitdragen wat je wilt: daar staan wij voor”, vertelt Albert. Paul legt verder uit: ”We maken verhalen voor plekken. En beelden gaan zijn eigen leven leiden en krijgen een eigen verhaal. De baby was deel van onze eerste collectie. We werkten toen nog niet zo lang samen. De baby was het startpunt van ons carrière. De manier waarop wij werken: het oorspronkelijke. Dat is de blauwe baby.”

Mysterie opgelost!

Weet jij nog een Deventer mysterie? Loop jij weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Meer over

Mysteries