Deventer Mysterie: wat doen deze tegels met golflijntjes voor het stadhuis?

Door Simone Groot Lipman 24 november 2018

Is het jou al wel eens opgevallen? Voor het stadhuis vind je vijf tegels op een rij met een blauw golflijntje. Waar staat dit voor en waarom liggen ze hier? Is dit een knipoog naar onze mooie rivier de IJssel of schuilt hier een ander verhaal achter? We zochten het uit.

Voor dit antwoord, kloppen we – hoe kan het ook anders – aan bij de gemeente. Woordvoerder Maarten-Jan Stuurman gaf ons het verlossende antwoord: het heeft te maken met klimaatadaptatie.

Klimaatadaptatie

Voor het stadhuis vertellen ze het verhaal van de diepte-infiltratie die daar is aangebracht. ”Het regenwater dat op het stadhuis valt, wordt in eerste instantie opgevangen en gebruikt voor doorspoelen van de toiletten”, laat Maarten-Jan ons weten. ”Als er meer water valt moet dat dus worden afgevoerd. Normaal gesproken zou je dat doen naar de riolering. Dan voer je echter schoon regenwater af naar de zuivering. Dat proberen we tegenwoordig zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom wordt het overtollige regenwater van het stadskantoor geïnfiltreerd in de diepere ondergrond. Daartoe zijn lange grindpalen aangebracht naar zo’n zes meter in de ondergrond. Om duidelijk te maken dat deze ‘palen’ daar zitten zijn de tegels aangebracht.”

Op meer plekken in de stad

Je komt deze tegels overigens op verschillende plekken in de stad tegen. Maarten-Jan: ”Op een aantal plekken hebben we bijvoorbeeld het trottoir verlaagd zodat het water dat zich op de weg verzameld bij een hevige regenbui af kan stromen naar een naastliggende waterpartij. Dat zie je bijvoorbeeld op de Brinkgreverweg dichtbij de vijver van Brinkgrever en ook op de Koning Wilhelminalaan in Keizerslanden naast de vijver die daar zit. De tegels laten zien dat er iets met water gebeurt. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat een stratenmakersploeg de ‘verzakking’ in het trottoir weer ongedaan maakt.”

mysterie tegel stadhuis
Foto | indebuurt Deventer

Deventer tegel

Het leuke van het verhaal is dat deze tegels echt een communicatiemiddel is dat in Deventer is bedacht en ingevoerd. ”We hebben onlangs een bijeenkomst gehad met mensen die op verschillende plekken in het land met klimaatadaptatie bezig zijn. Je ziet dat mensen van andere gemeenten hier erg enthousiast over zijn. Een vertegenwoordiger uit Amsterdam heeft zelfs een tegel onder de arm meegenomen naar Amsterdam om te kijken of ze er daar ook iets mee kunnen.” Dus mocht je straks zo’n tegel in Amsterdam spotten, die komt gewoon uit Deventer, hoor!

Heb jij een mysterie?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Deventer.

wechelerweg-driekwartierslaantje

Deventer Mysterie: waar dankt ‘Driekwartierslaantje’ zijn naam aan?

In de rubriek Deventer Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altij...
le-coin

Deventer Mysterie: waarom heet dit gebouw ‘Le Coin’?

In de rubriek Deventer Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altij...

Meer over

Mysteries

adv.