Deventer Mysterie: waar komt de naam De Worp vandaan?
De Hoven, ook wel De Worp genoemd, is de enige wijk van Deventer aan de ‘andere’ kant van de IJssel. Waar komt de naam ‘Worp’ vandaan? We doken de boeken in en zochten het uit.
Officieel heet de wijk aan de ‘andere’ kant van de IJssel de Hoven. In de 17e eeuw kwamen er op deze plek namelijk steeds meer hoven (tuinen) met tuinhuisjes van welgestelde Deventer families die in de zomer de benauwde stad ontvluchtten. Maar dankzij het plantsoen, de straat en de Buitensocieteit noemen we deze wijk in de volksmond De Worp. Hoe we aan dat woordje ‘Worp’ komen, leggen we nu uit.
Middeleeuwen
De naam Worp komt voor het eerst voor in een stedelijke jaarrekening uit 1357(!) In dat document wordt met ‘Worpe’ het gemeenschappelijk viswater aangeduid. In latere documenten komt de naam ook terug. Daar slaat ‘Worp’ op een stuk land dat werd gebruikt door vissers voor onder andere het drogen van visnetten. De Worp maakte deel uit van een groter eiland. Het was gelegen tussen de IJssel en een oude loop van de rivier, recht tegenover de stad. Het eiland bestond uit gemeenschappelijke weiden en twijggronden waar mandenmakers wilgentwijgen oogstten. Ook werden er op dit eiland in 1467 nog bevers gevangen.
Nieuwe en oude worp
In 1815 werd het plantsoen opnieuw aangelegd. Deventer is dan eindelijk bevrijd en prins Willem van Oranje geeft toestemming om hoven (daar heb je hem weer) en wandelpaden aan te leggen op De Worp. Het plantsoen wordt ‘Nieuwe Worp’ genoemd en de oorspronkelijke Worp kreeg de naam ‘Oude Worp’. In de daarop volgende jaren verdwenen de woorden ‘nieuwe’ en ‘oude’ als sneeuw voor de zon en is sinds 1889 De Worp de officiële naam voor het huidige plantsoen en de officieuze naam voor de wijk.
Zo leren we nog eens wat. Mysterie opgelost!
Meer over
MysteriesMeer uit deze categorie
adv.