De favoriete Deventer adresjes van René: ‘Op dit terras kun je het langst genieten van de zon!’
De beste tips, die komen van locals. Want wie in Deventer woont, werkt of de stad graag bezoekt, kent vaak…
Een van de smalle bruggen bij de vroegere sluis aan de haven, werd vroeger de Olifantsbrug genoemd. Waar komt die naam vandaan? We zochten het uit.
Heette de architect die de brug ontwierp meneer Olifant? Heeft de brug echt iets te maken met de grote, grijze jumbo? Of was het een brug waar voornamelijk vrolijke vetzakken overheen liepen? Het is een bizar verhaal en het heeft inderdaad iets te maken met een echte olifant. Komt ie:
Op de Bergweide werden rond 1919 circusvoorstellingen gegeven door circus Hagenbeck uit Hamburg. Sierlijke paarden, stoere tijgers en komische olifanten waren de ingrediënten van het succesvolle circus. Circusdirecteur Carl Hagenbeck had het goed voor elkaar. Hij trok met zijn dieren de wereld over, bleek een verwoed dierenverzamelaar en was ook nog eens directeur van een dierentuin. Zijn vader, een vishandelaar, gaf Carl op 14-jarige leeftijd een paar zeehonden en een ijsbeer. En zo startte zijn verzameling.
Op 27 oktober 1919, liep een olifant van circus Hagenbeck, na een voorstelling op de Bergweide, via de brug naar het station. Tot dit moment droeg de brug de naam Gasbrug. De Gasbrug kon de duizenden kilo’s van het arme dier niet dragen. De olifant zakte door de ophaalbrug en plonsde in de Oude Haven.
Het ongelukkige dier stierf na enkele dagen aan een longontsteking. Sinds die dag, tot aan het verdwijnen van de brug aan het eind van de jaren twintig in de vorige eeuw, heette de ophaalbrug de ‘Olifantsbrug.’ Mysterie opgelost!
Aangeboden door Museum De Waag
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken