Deventer mysteries: Hoe komt de Melksterstraat aan haar naam?

Door Sophie Wassink 22 juli 2017

Deventer heeft veel bijzondere straatnamen waar mooie verhalen achter schuilen. We dwaalden door de straten en kwamen terecht in de Melksterstraat aan het fraaie IJsselfront. Werd hier melk verkocht? Koeien gemolken? Of was het een straat speciaal voor de melkmeisjes?

Melkmeisje

Op de hoek van de Melksterstraat en de Polstraat staat een gevelbeeld van een Melkmeisje. Dit Melkmeisje heeft in 1993 haar plek gekregen in de Melksterstraat. Het beeld is gemaakt door Ela Venbroek-Franczyk, geïnspireerd op een eeuwenoude ets van Lucas van Leyden. Maar wat doet ze hier?

Twee emmertjes melk halen

Mysterie opgelost! Vroeger staken de Deventer melkmeisjes dagelijks met een bootje de IJssel over richting de Stadsweide. Toen was de Stadsweide nog een echt weiland, inclusief koeien, die op hun dooie gemakje rond liepen te grazen met volle uiers melk. De melkmeisjes gingen door de knieën, molken de koeien en keerden via de Melksterstraat terug met emmers vol schuimende melk.

Melkmeisjes Stadsweide
Oude ansichtkaart – Melkmeisjes in actie op Stadsweide. Foto: Facebook Herinner je Deventer

Noodlot

Op 18 maart 1331 sloeg het noodlot toe. Maar liefst 36 melkmeisjes verdronken jammerlijk toen hun bootje omsloeg. Aan de Melksterstraat kijkt het beeld van Het Melkmeisje uit over de IJssel, naar de plek waar de ramp zich voltrok.

Zit je zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Deventer.

 

Meer over

Mysteries