Deventer Mysterie: het verhaal achter de gouden stenen

Door Marieke Vroom 11 november 2017

‘Hier woonde Jetje de Leeuw, geb. 1930, gedeporteerd 1944 uit Westerbork, vermoord 11-2-1944 Auschwitz.’ Het is het opschrift van één van de goudkleurige stenen op de stoep voor Nieuwstraat 25. Verspreid door Deventer zijn veel meer van deze stenen te vinden. Dit is het verhaal erachter.

Naast de steen ter nagedachtenis aan Jetje liggen die van haar ouders Levie en Louise, haar broertje Jacob en van Samuel de Vries, die bij hen woonde en werkte. De Joodse familie had een bakkerij in het pand waar nu hotel De Leeuw zit. Ze zijn allemaal omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Struikelstenen

De stenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, als herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur. Ze worden geplaatst voor het laatste huis waar deze mensen woonden voor ze werden weggevoerd en vermoord. Elke steen staat voor één slachtoffer en wordt ingegraveerd met zijn of haar naam, geboorte- en sterfdatum. “Een mens is pas vergeten, als zijn naam is vergeten”, zegt Demnig over de gedenktekens, die hij Struikelstenen heeft genoemd. In heel Europa zijn inmiddels meer dan 60.000 van de deze stenen gelegd.

Werkgroep Struikelstenen Deventer zet zich in voor de plaatsing van Struikelstenen in Deventer. “De stenen liggen vlak in de straat of trottoir, maar vallen op door hun kleur en de lichtweerkaatsing. Het trekt hierdoor de aandacht van voorbijgangers, die worden uitgenodigd om stil te staan en de informatie op de Struikelstenen te lezen. Zij moeten hiervoor door de knieën en het hoofd buigen. Op deze manier buigen ze voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk, maar symbolisch”, aldus de werkgroep.

471 slachtoffers

In 2015 zijn er 21 geplaatst in de Nieuwstraat, de eerste Struikelstenen in Deventer. Inmiddels liggen er 88 verspreid door de stad. Het doel is om stenen te leggen voor alle Deventenaren die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s  zijn omgebracht. Op dit moment zijn er 471 bekend: 408 Joodse slachtoffers, 62 verzetsstrijders en 1 Jehova’s getuige.

Kijk hier voor meer informatie.

Meer over

Mysteries