Martijn (29) start een minimuseum: ‘Het is helemaal uit de hand gelopen’

minimuseum
Foto | Lieke Kooyman

Als Martijn Holtslag niet met muziek bezig is, dan zit hij tot zijn nek in de miniatuur diorama’s. De uit verschillende laagjes opgebouwde miniwereldjes krijgen nu een plekje in zijn eigen minimuseum.

“Sinds mijn twaalfde maak ik ze al. Het is eigenlijk helemaal uit de hand gelopen. Waarschijnlijk zit er intussen meer dan tienduizend uur in deze hobby”, zegt Martijn. Uren vol ontspanning. “Ik kan mezelf er helemaal in verliezen, ik ben gewoon even helemaal in een andere wereld wanneer ik er mee bezig ben.” Dat is ook wel nodig, want het maken van een minidiorama kost nogal wat gepriegel en geduld. “Je kunt het zien als een kijkdoos zonder doos er omheen, een wereldje met verschillende laagjes. Twee laagjes hebben even tijd nodig om te drogen en zo bouw je ze laagje voor laagje op, één diorama kost zo al gauw een paar maanden werk. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een schipmodel van His Majesty’s Bark Endeavour, het schip waarmee James Cook naar Nieuw Zeeland voer. Ik ben er al drie jaar mee bezig.”

Een langsloopmuseum

Het is slechts één van de werken die Martijn zelf maakte. “Toen ik op mezelf ging wonen, vroeg mijn moeder of ik eindelijk de diorama’s wilde opruimen. Zo is er ook een grote Middeleeuwse stad, een droomboomhut en een tropische kas middenin een winteromgeving.” En dus vindt Martijn het tijd om meer te doen met al die kunstwerkjes. “In coronatijd begon bij mij het idee te leven om een minimuseum te starten en zo mijn werken aan groter publiek te laten zien.” Het klinkt misschien als een uit de hand gelopen hobby, voor Martijn is het meer dan dat. “De werken die ik maak zijn wel van bepaalde artistieke kwaliteit, ik ben niet zomaar aan het aankloten. Ik was daarom ook zo blij met de erkenning met een expositie in het Speelgoedmuseum.”

Etalage aan het Pothoofd

Het toeval wil dat Martijn hiervoor een heel geschikte plek heeft. “Hier aan het Pothoofd 123 heb ik een heel grote etalage, eigenlijk is het een levensgrote kast. De bedoeling is om hier allemaal werken tentoon te stellen en zo een langsloopmuseum te creëren.”

Het idee kreeg door omstandigheden wat extra haast. “Deze plek in het Sluiskwartier wordt leeggehaald en krijgt een nieuwe woonbestemming, het betekent dat ik hier weg moet. Als ik het hier nog wil doen, moet het daarom nu gebeuren.”

Feestelijke opening

Martijn en zijn vrienden zijn daarom al druk met de opbouw van zijn eigen museumpje. “Er staan al wat diorama’s, dus er is al iets te zien. We zijn nu bezig om er meer bij te zetten en de etalage te voorzien van ledverlichting. Over een weekje of twee is het klaar en op mijn verjaardag (10 december) wil ik het feestelijk openen.”

Avonturiers en verwonderaars

Het langsloopmuseum is bedoeld voor iedereen. “Van negentigjarige opaatjes met een rollator tot kinderen, het is gratis en voor alle avonturiers en verwonderaars. Mijn doel is vooral om de fantasie te prikkelen, want ik vind fantasie het grootste goed.”

Nieuwe locatie

Het secuur opgebouwde museum van Martijn bevindt zich door bouwplannen van korte duur op deze plek. Graag zou hij zijn concept voortzetten op een locatie waar hij langer terecht kan. Heb jij de gouden tip voor hem? Laat het dan even weten via [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Deventer

Ga naar “Mooi! Marcus maakte een gekleurde stadskaart van Deventer in 1649”

Mooi! Marcus maakte een gekleurde stadskaart van Deventer in 1649

Ga naar “Twee jaar later: het Dickens Festijn gaat weer door zoals we gewend zijn”

Twee jaar later: het Dickens Festijn gaat weer door zoals we gewend zijn

Dickens-Festijn-2018
Ga naar “Colmschate verandert in legoland: kleine bouwhelden strijden om titel LEGO Boss”

Colmschate verandert in legoland: kleine bouwhelden strijden om titel LEGO Boss

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker middagdienst”

Medewerker middagdienst

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn