Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Indebuurt Deventer dompelt zich onder in het Dickens festijn! Deel 1: Dit zijn de regels voor acteurs

Door Janneke Pol 9 december 2019

Dit weekend barst het 29e Dickens Festijn los in de Deventer straten. Natuurlijk gaan we je hier nog volledig over bijpraten, maar dit jaar maken we het ook zelf mee. Indebuurt Deventer dompelt zich onder in het Dickens Festijn, als echte acteurs! Met in dit eerste deel: de regeltjes voor acteurs. Want, waar moeten de personages eigenlijk op letten wanneer ze verkleed en wel door de straten lopen? Wij zochten het uit.

Kijk jij er ook weer naar uit? Een weekend terug naar de negentiende eeuwse Engelse stad van Charles Dickens? Prachtige kostuums, een oergezellige sfeer en honderden personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver. Je kunt maar zo Scrooge, Oliver Twist of
Christmas Carol Singers tegen het lijf lopen. Dan hebben we het nog niet gehad over de deftige lieden en weeskinderen die zomaar op straat lopen in het weekend van 14 en 15 december.

Wie dacht dat je zomaar in een prachtig kostuum over straat mag tijdens het Dickens Festijn, heeft het mis. De acteurs houden zich aan een protocol. En dus moeten wij er ook aan geloven: inlezen in de regels van het Dickens Festijn. En ach, als we toch aan het lezen zijn, nemen we jullie vast mee in dit deel van de voorbereiding.

Dickens-Festijn-2018
Foto | indebuurt Deventer

Even inleven

De organisatie is duidelijk in de brief aan bewoners en ondernemers van het Deventer Bergkwartier. “De kracht van het Dickens Festijn is de kwaliteit: het is living history en geen braderie. Het is van belang is dat iedereen daadwerkelijk kleding uit deze periode draagt en zich gedraagt alsof
je écht woont in die 19e eeuwse Engelse stad van toen. Wij gaan hierbij uit van het Engelse leven van 150 jaar geleden, zo rond het jaar 1860.”

Maar wat deden inwoners en ondernemers in die tijd? Vooral praktische dingen, leren wij. De dagelijkse bezigheden van burgers bestaan bijvoorbeeld uit het maken van punch of het schillen van aardappels. Toe aan een beetje ontspanning? Dan kun je voor het raam gaan zitten schaken, borduren of lezen. Kinderen kunnen op straat spelen met oud speelgoed.

Dickens-Festijn-2018
Foto | indebuurt Deventer

Even je smartphone checken?

Dus even je smartphone checken, een sigaretje opsteken of een foto maken? Ho maar! Toen wisten ze natuurlijk nog helemaal niet wat dat was. Ook je gymschoenen en polshorloge mag je in 2019 laten. Zelfs de gespreksonderwerpen gaan terug naar 1860. Dames kletsen over de kinderen en huishoudelijke zaken, heren praten liever over het laatste nieuws, paardenrennen of zaken en geld. Voetbal of Instagram? Daarover praat je maandag maar weer!

Wél lekker roddelen

Lekker roddelen, dát is wat karakters uit de Dickens tijd graag deden, over Scrooge bijvoorbeeld. Voor Queen Victoria hebben ze ontzag en dit kun je duidelijk zien aan alle inwoners uit de Dickens tijd! Hoe? Dat mag je zelf gaan ontdekken wanneer de Queen in de draagkoets voorbijkomt. Dan gaan wij intussen even oefenen.

 

adv.