Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe heurt ’t eigenlijk? Etiquette langs de IJssel (+boetebedragen)

Door Janneke Pol 21 juli 2019

Niets lekkerder dan luieren langs de IJssel. Koeltas gevuld? Barbecue paraat? Klaar om een mooi plaatsje uit te zoeken langs het water. Maar wat mag daar eigenlijk precies en vooral, wat niet? Nog belangrijker, wat kan het je kosten? Wij nemen het met je door!

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Vergeet de vuilnisbakken niet

Afval
Foto|Pexels

In de zomer is het heerlijk aan de oevers van de IJssel en de geulen. Op warme dagen is het gras aan de stadskant of de strandjes aan de overkant druk bezet. Langs de oevers staan vuilnisbakken. Deze staan er niet voor niets. Neem je  afval mee als je vertrekt en stop het in de daarvoor bestemde vuilnisbak. Er start een proef waarbij je afvalzakjes kunt meenemen, die je bij het verlaten van de uiterwaarden kunt achterlaten in een container. Het boetebedrag voor achterlaten van afval? €140,-

Alle fietsen verzamelen!

Fietsen
Foto|Pexels

Bij het Zwarte Pad/Ossenweerdstraat (onderaan de spoorbrug) komen nieuwe fietsenrekken. Dit om fietsparkeren op de spoorbrug te verminderen. Bij de Melksterweide staan al fietsenrekken. Ook bij de ingang van het gebied aan de achterzijde van het IJsselhotel komt een fietsenstalling. Laat je fiets hier achter en vervolg dan je weg naar het strand. Parkeer je toch een voertuig in een recreatiegebied, terwijl dat in strijd is met de bepalingen die voor dat gebied gelden? Dan riskeer je een bekeuring van €95,-

Burgertjes van de barbecue?

barbecue-vrienden-zomer
Foto|ANP

Zie je de burgers al sudderen op je zelfgemaakte vuurtje? Langs de IJssel mag je barbecueën, maar wel met enkele voorwaarden. Zorg ervoor dat de grond niet wordt beschadigd door gebruik van een plaat onder het vuur en neem na afloop alle afval weer mee. Kortom, laat de plek netjes achter. Staat er een bordje dat barbecueën hier niet is toegestaan? Zoek dan even een ander plekje.

Partijtje pootjebaden

Afbeelding - https://indebuurt.nl/deventer/wp-content/uploads/2017/08/ijssel-chill-2.jpg
Foto|Indebuurt

Zwemmen in rivieren is erg gevaarlijk vanwege de scheepvaart en de stroming van het water. Zwemmen in de vaargeul is dan ook verboden. Ga alleen zwemmen op de officiële zwemplekken, raadt de gemeente aan. Deze vind je op www.zwemwater.nl. Pootje baden (dus tot je knieën in het water) kan wel!

Natuurwandeling maken? Bekijk de borden

Uiterwaarden
Foto| Indebuurt

In de Ossenwaard (ten noorden van de spoorbrug) en het gebied rondom de Bolwerksplas (ten zuiden van de Wilhelminabrug) ben je te gast in de natuur. Je kunt de gebieden bereiken via trappen aan de bruggen om een mooie natuurwandeling te maken. Je kunt er ook lopend naar toe vanaf het IJsselhotel of camping De Worp. Let op: delen van het gebied zijn van half april tot half september dicht vanwege het broedseizoen. Kijk hiervoor goed op de borden. Het betreden van een gebied dat verboden is voor onbevoegden? Dat kost je €90,-.

Chill muziekje

Muziek
Foto|Pexels

De barbecue staat aan en je zit inmiddels heerlijk je met voeten in het water. Nu nog een lekker muziekje. Let op dat je geen overlast veroorzaakt door het volume. Voor geluidsoverlast kan een bonnetje van €140,- worden uitgeschreven.

Biertje erbij?

biertjes

Het nuttigen van alcohol in het openbaar kost €95,-, ook aan de oever van de IJssel.

Slaapfeestje aan de oever?

deventer-stadscamping
Foto | Facebook Stadscamping Deventer

Waarom weggaan als het gezellig is? Tent opzetten en overnachten maar! Helaas kost wildkamperen -het kamperen buiten een daartoe bestemd kampeerterrein- €140,-. Een duur nachtje dus..

Van harte welkom

ijssel spoorbrug

De gemeente is duidelijk. Er is van alles mogelijk in en rond het water, maar er gelden ook regels. De boodschap is helder: strandgasten zijn van harte welkom in de uiterwaarden, maar we zijn ‘te gast’ in de natuur. (Alle genoemde bedragen komen van team Toezicht & Handhaving van de gemeente Deventer en zijn exclusief 9 euro administratiekosten.)

Meer nieuwtjes uit Deventer:

Roze sprinkhaan

Gespot! Roze sprinkhaan

Edo Zeën uit Deventer zag donderdagmiddag ineens iets zag springen wat hij niet een-twee-drie kon th...
Dario Tanda

Doen volgens Dario: ‘De Chengdu Chicken bij Broodbode’

Niet alleen is hij graag sportief bezig in de buurt van Deventer. Van tijd tot tijd geniet hij van a...
Mysterieus blok2

Dit gebeurt er in het ‘gekke stenen blok’ dat boven de huizen uit torent

"Ik zit bij het IJsselhotel en vroeg me af wat dit voor gek stenen blok is", stuurde Isabelle ons. O...

 

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.