10 x dit is waarom je liever in Deventer woont dan in Amsterdam

Door Simone Groot Lipman 13 januari 2019

Geef mij maar Amsterdam. Eh…Deventer zul je bedoelen. Want in Deventercity, daar gebeurt van alle hand. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je in deze Hanzestad opperbest zit en helemaal niet naar 020 hoeft te verkassen (alles met een knipoog natuurlijk hè). Kijk maar!

Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

Geen toeristenoverload

mooiste-foto-2018-bart-ros
Foto | Bart Ros

Iedereen die weleens in Amsterdam komt, weet het. Zodra je het centraal station uitloopt, struikel je over de toeristen die met hele pelotons het centrum vullen. Om nog maar te zwijgen over al die ondernemers die zo ‘slim’ op deze massa inspelen door op elke straathoek een Nutella-winkel, stroopwafelparadijs of I ❤️️ Amsterdam store te openen. Wordt het straatbeeld wat ons betreft niet veel authentieker en sfeervoller op, dus wij zijn maar wat blij dat de toeristenmassa’s vooralsnog in de hoofdstad blijven (hoewel we het ook niet helemaal begrijpen, want Deventer is en blijft toch de allermooiste stad van Nederland.). Kijk deze toffe plaat, nét klein Amsterdam!

Rijke historie

kerksteeg
Foto | indebuurt Deventer

Natuurlijk, in Amsterdam is de afgelopen paar honderd jaar heus wel iets gebeurd, hoor. Iets met een Gouden Eeuw, enzo. Maar Deventer heeft pas echt een rijke historie. En ja, daar worden we vandaag de dag nog steeds aan herinnerd, en hóe:

kogelgat

Deventer Mysterie: wat is het verhaal achter dit gat in de muur van de Kerksteeg?

In de rubriek Deventer Mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altij...

Alles is op fietsafstand

Waar je in Amsterdam soms met de trein moet om van de ene kant naar de andere kant van de stad te gaan, kun je in Deventer gewoon alles op de fiets doen. En in het centrum van Deventer kun je alles lopend doen, dat is helemaal fijn.

Koningsdag is hier nog gezellig

koningsdag-2018
Foto | indebuurt Deventer

Als er één dag in het jaar is waarop we absoluut geen voet in 020 willen zetten, dan is het wel Koningsdag. De stad wordt dan namelijk vol-le-dig overspoeld door Nederlanders die het een geinig idee vinden om het in de hoofdstad op een zuipen te zetten. In Deventer is dat gelukkig een stuk minder. Natuurlijk zijn er feestjes waar genoeg mensen op afkomen, maar we zijn gelukkig niet dé nationale hotspot om de verjaardag van de koning te vieren. Houden zo.

Ziggo Dome? Geef ons maar Burgerweeshuis

Burgerweeshuis Deventer
Foto: Facebook Burgerweeshuis

Goed, wereldartiesten als Beyoncé en Mumford & Sons zul je toch eerder in Ziggo Dome of AFAS Live bewonderen, maar hoe gezellig zijn die grote zalen nou eigenlijk? Neem dan de ruimtes van poppodium Burgerweeshuis waar de programmering ook nog eens hartstikke divers is. Je kunt hier luisteren naar artiesten als 3JS, Kenny B, Typhoon, Diggy Dex of Bökkers.

Geen tram

tram-amsterdam
Foto | ANP

In Deventer loop je tenminste niet het risico dat je met je fietsband in de tramrails blijft steken. Wel zo fijn.

Geen Kalverstraat

kalverstraat-amsterdam-anp
Foto | ANP

De druktste winkelstraat in Deventer? Dat is de Korte én Lange Bisschopstraat. Toegegeven, we worden er niet vrolijk van om hier op zaterdag doorheen te sjokken, maar het is nog steeds vele malen beter dan een volgepropte Kalverstraat op een gemiddelde doordeweekse dag.

Lagere huizenprijzen

raambuurt

Wonen in Amsterdam is onwijs duur! Voor het bedrag van een zolderkamertje in de hoofdstad kun je hier een volledige woning kopen. Daarnaast kun je in Deventer voor een (relatief) aardige prijs vlakbij het centrum wonen, terwijl dat in Amsterdam echt onbetaalbaar is.

Museum De Waag

De Waag
Foto: indebuurt Deventer

Natuurlijk weten we dat er genoeg mooie gebouwen zijn in Amsterdam, maar ook in Deventer hebben we heel wat pareltjes waar we flink mee kunnen shinen. Natuurlijk Museum De Waag. Hoef je tenminste niet een uur in de rij te staan om binnen te komen.

Al die hippe zaken komen toch naar Deventer

sync-ok
Foto: Vivian Vos

Natúúrlijk is de Hanzestad hartstikke hip en happening, maar hoe je het ook wendt of keert: op het gebied van winkels en horeca lopen de Amsterdammers vaak (een tikkeltje) voor op ons nuchtere Deventenaren. Geen probleem hoor, want het gebeurt heus wel eens dat een super leuke conceptstore toch eerst naar Deventer komt, zoals PLEK. Of wat zeg je van ons uber hippe duurzaam bakery café?

sync-ok-lieke

Alle foodies opgelet: duurzaam bakery café Sync Ok is open

We hebben er al vaak over geschreven, maar deze week is het zover! Sync Ok, een duurzaam bakery café...
Pagina 1 / 10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.