Deventer Op Stelten 2022: alle handige info op een rij

Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar eindelijk kunnen we dan weer een vol weekend genieten van Deventer Op Stelten. Het is de 25e keer dat onze stad op stelten wordt gezet. Hoe zag dat er ook alweer uit? Waar moest je ook alweer zijn? Alle praktische zaken op een rij om je geheugen weer een beetje op te frissen.

Deventer Op Stelten 2022: de jubileumeditie

Deventer Op Stelten is weer terug, wel ziet deze editie er net even anders uit dan je gewend bent. Het is namelijk een feestelijke jubileumeditie. Dit jaar staat Deventer Op Stelten in het teken van verrassende ontmoetingen, nieuwe voorstellingen en oude bekenden met ruimte voor jong talent.

Deventer Op Stelten verspreidt zich dit jaar nóg verder over de stad met een aantal nieuwe locaties, wel zijn de locaties dit jaar kleiner van opzet. Lees voor specifieke locaties even verder.

Op deze data is Deventer Op Stelten

Het hele eerste weekend van juli staat Deventer in het teken van Deventer Op Stelten. De officiële aftrap van het grote straattheater is op donderdag 30 juni. De openingsvoorstelling wordt gespeeld door Theater Gajes, zij brengen een speciale reprise van Odyssee. Deventer Op Stelten is daarna nog te bewonderen op vrijdag 1 juli, zaterdag 2 juli en zondag 3 juli.

De openingsvoorstelling begint donderdagavond om 22.30 uur. Op vrijdag start het programma om 19.00 uur, op zaterdag kun je vanaf 10.30 uur op verschillende plekken in de stad al genieten van voorstellingen en op zondagochtend is er vanaf 9.00 uur al kijken bij ’25 jaar in beeld’ op het Grote Kerkhof. Wist je dat verschillende voorstellingen tot ’s avonds doorlopend te zien zijn?

deventer-op-stelten-2018
Foto | ANP

Dit is het uitgebreide programma

Op het programma staan 25 theatergezelschappen, waarvan dertien uit Nederland en maar liefst zes Nederlandse premières. Zien waar je welke artiesten op welk moment kunt zien? Download dan hier het uitgebreide programmaboekje met blokkenschema om geen gave act te missen.

Op deze plekken is er iets te zien of te doen

De stad is wederom één groot theater met in totaal ruim 130 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer op 15 locaties in en rondom het centrum. Onder andere op het Grote Kerkhof en de Boreeltuin worden voorstellingen gegeven, in de binnenstad zijn er doorlopend mobiele voorstellingen. Maar ga ook vooral eens een kijkje nemen buiten het centrum. Bijvoorbeeld in het Havenkwartier, het Worpplantsoen, bij de Bolwerksmolen en bij Meadow op het Deventer Stadsstrand. Die laatste is een van de nieuwe locaties van dit jaar. Ook het Venenpark is nu onderdeel van Deventer Op Stelten. Daar kun je een feestje vieren met de voorstelling ‘Mirage’ van Theater Dyptik. Het voormalig Roto Smeets terrein zal voor de eerste, en waarschijnlijk laatste, keer omgetoverd worden tot groot podium waar zich de road movie ‘Trip Over’ door Theater Titanick afspeelt. Let op: op sommige locaties moet rekening gehouden worden met drukte. De organisatie adviseert dan ook om op tijd te komen, want vol is vol! 

Voor deze acts heb je tickets nodig

De tickets voor de kindervoorstelling van Duo Berlingo in MIMIK en deelnametickets voor Tony Clifton Circus tijdens het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’  zijn al vanaf half juni te koop (online www.mimik.nl en aan de kassa dagelijks 10.00-21.00 uur: Achter de Muren Vispoort 8-10.) Voor de kindervoorstelling ‘No way back’ van Duo Berlingo zijn nog enkele tickets ( a €1,- ) beschikbaar.Lees hier meer over de ticketverkoop.

Alle andere voorstellingen van ‘Deventer Op Stelten’ zijn gratis toegankelijk

Deventer op Stelten 2019
Foto: deventeropstelten.nl

Hier kun je (gratis) parkeren

Handig te weten: vanaf station Deventer loop je binnen een paar minuten de binnenstad in. Kom je met de auto? Dan wil je die natuurlijk zo dichtbij mogelijk kwijt. Hier vind je een overzicht van parkeerplaatsen in Deventer. (De Brinkgarage is tijdelijk buiten gebruik wegens onderhoud).

Aan de overkant van de IJssel zet je je auto gratis weg op de parkeerplaats bij het Worpplantsoen. Hier neem je voor 1.70 euro een retourtje met het pontje naar de binnenstad. En ja, pinnen kan op de pont. Voor de gelegenheid varen er meerdere pontjes op en neer. (Let op: gratis parkeren geldt alleen voor de parkeerplaatsen in de Melksterweide. Parkeren langs de laan (Twelloseweg) kost € 1 per dag. En ook: er zijn hier 222 parkeerplaatsen beschikbaar en meer bezoekers weten dit plekje te vinden).

Dit zijn de huisregels

Zoals op ieder festival zijn er enkele huisregels die handig zijn om van te voren te weten. De artiesten zijn professionals, zij weten precies wat ze doen. Maar wie op stelten loopt, heeft de ruimte nodig. Houd dus gepaste afstand en raak de artiesten of kostuums niet aan. Volg de voorschriften en/of aanwijzingen van het organisatie- en beveiligingspersoneel. Verder is het niet toegestaan om flyers uit te delen, glaswerk mee te nemen op speellocaties van het festival en hier afval achter te laten. Ga ook vooral niet staan wildplassen en neem geen drugs, (vuur)wapens en andere gevaarlijke voorwerpen mee. Lees de huisregels hier op je gemak nog eens door.

Deventer op Stelten 2019
Foto | Indebuurt

Eten en drinken tijdens Deventer Op Stelten

Nieuw dit jaar is het festival- en artiestencafé met sfeervolle festivaltuin bij DAVO. Dit is toegankelijk voor publiek, artiesten en festivalmedewerkers.

Openingstijden:
Vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli: 12.00 – 01.00 uur
Zondag 3 juli: 12.00 – 23.00 uur 
Meer info: www.davobieren.nl/

Restaurants en cafés

Met alle restaurants, café en eethuisjes biedt de sfeervolle binnenstad van Deventer verder ontzettend veel mogelijkheden om te eten, drinken en uit te gaan. Je vindt de smaak van Deventer met name op stadspleinen de Brink en het Grote Kerkhof, bij Hoogtevrees in het Worpplantsoen, maar ook op andere kleine pleinen en in de straten van de historische binnenstad.

Zin om even op adem te komen? Check dan vooral even deze pareltjes van binnentuinen in de stad:

 • Even rust: 8 x zaken met een binnentuin in Deventer

  Even geen zin in drukte en de volle zon? Zoek eens een plekje in een van de sfeervolle binnentuinen in…

Hier kun je naar het toilet

Op het terrein zijn voor de gelegenheid extra openbare toiletten geplaatst, zo ook in de parken waar zich speellocaties bevinden. Natuurlijk zijn er ook toiletten bij de diverse horecagelegenheden in en om de stad.

Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers

Ook rolstoelgebruikers beleven Deventer op Stelten optimaal. De meeste locaties zijn namelijk goed bereikbaar per rolstoel. Houd wel rekening met grote drukte. Met name op de Brink. Het Worpplantsoen heeft geasfalteerde paden. De voorstellingen van Vloeistof en Tent zijn niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

Deventer op Stelten 2018
Bron: deventeropstelten.nl

Dit is de weersverwachting

Niet onbelangrijk: de weersverwachting voor het weekend Deventer Op Stelten. Met een graad of 25 op de thermometer en geen druppel regen in het vooruitzicht mogen we dit een prima festivalweertje noemen op vrijdag, zaterdag en zondag. Door de afgegeven code geel voor donderdagmiddag houdt de organisatie de vooruitzichten voor de openingsact nauwlettend in de gaten. Check hier de actuele weersverwachting voor Deventer:

  Deventer Weer

Dit schreven we eerder over Deventer Op Stelten:

Meer in deze categorie

Genieten van Deventer

Ga naar “Deventer Stadscamping in twee minuten: zo ziet dat eruit”

Deventer Stadscamping in twee minuten: zo ziet dat eruit

deventer-stadscamping
Ga naar “Open Monumentendag in Deventer: dit is je kans om binnen te kijken bij de watertoren”

Open Monumentendag in Deventer: dit is je kans om binnen te kijken bij de watertoren

Open Monumentendag Deventer
Ga naar “6 x deze types kwamen we tegen op de boekenmarkt!”

6 x deze types kwamen we tegen op de boekenmarkt!

Echtpaar Gerritsen (2)

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “5 + 1 gratis”

5 + 1 gratis

 • JMH De Huidkliniek
 • Geldig t/m 31 augustus 2022
laser ontharen Deventer

Topper

Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00”

Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Assemblage medewerker”

Assemblage medewerker

 • RM Sanitair
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • RM Sanitair
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “PubQuiz”

PubQuiz

 • Café Persee
 • Van 10 aug t/m 12 okt
Café Persee in Deventer organiseert elke woensdag een PubQuiz

Topper

Ga naar “Open Monumentendag in Deventer”

Open Monumentendag in Deventer

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Popronde Deventer”

Popronde Deventer

 • 10 september 2022
popronde-deventer
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Burendag in Deventer”

Burendag in Deventer

 • 24 september 2022