Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daarom hoor je al zoveel vogels fluiten in de vroege ochtend

Door Janneke Pol 19 januari 2020

Valt het jou ook op? Al enkele weken hoor je dat vogels in de vroege uurtjes luid aan het fluiten zijn. Ook al zitten we nog midden in de winter, dit gekwetter lijkt wel op het voorjaar. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het aan boswachter Jonathan van Staatsbosbeheer.

Je krijgt er bijna lentekriebels van als je de vogeltjes zo vroeg in de ochtend hoort fluiten. We kunnen je uit de droom helpen: die lente is nog ver weg en zó lief zijn onze gevederde vrienden helemaal niet. Jonathan Leeuwis, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt ons hoe het zit.

Verrot schelden

Vooral vroeg in de ochtend en tijdens de schemer in de avond hoor je het luide gefluit van de roodborst. Deze roodborstjes komen uit Scandinavië en moeten hun territorium afbakenen. Dit doen ze door luid te fluiten en om landgenoten als mezen, vinken en goudhaantjes weg te jagen. Maar ook onze eigen vogels, zoals koolmezen en merels, laten van zich horen. Dit territorium gebruiken ze om voedsel en een partner te vinden. “Eigenlijk schelden de roodborstjes de andere vogels helemaal verrot”, vertelt Jonathan lachend. “Alleen maar om aan te geven dat de ander weg moet wezen en dat het hun plek is.” En wij maar denken dat het van die lieve beestjes zijn…

Warm buiten

Daarnaast zijn de vogels wat in de war door de hoge temperaturen. Het warmere weer zorgt ervoor dat de vogels zich gedragen alsof het lente is. Jonathan vertelt: “Naast de energieke vogels zien we ook al sneeuwklokjes omhoog komen en  we merken dat de salamanders al wakker worden. Allemaal kenmerken van de lente, die eigenlijk pas over twee maanden begint.”

 

Synagoge

Mysterie opgelost: dit staat er op het straatnaambordje bij de synagoge

Wanneer je door de stad wandelt, vallen je soms ineens dingen op en schieten je plots allerlei vrage...

Throwback! Helemaal losgegaan in Boode? 10 x foto’s uit de oude doos

Dit is een partijtje vermakelijk hoor! Ben jij tussen nu en zo'n tien jaar geleden helemaal losgegaa...
Ron König

Favorieten van burgemeester Ron König: ‘Het Stadsstrand is een heerlijke plek voor de late zomermiddag’

Sinds enkele maanden mag burgemeester Ron König zich Deventenaar noemen. Hoog tijd dus, om te vragen...

 

adv.