7 x dit was vroeger heel normaal in Deventer

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Deventenaren wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Telefoneren in een groen hokje

telefooncel
Beeld| ANP

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Deventer stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens gewoon weer de straat op lopen. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Deventer zijn ze verdwenen.

Overal roken

roken sigaret café

 

Beeld| ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu (nog) in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren aan het paffen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

melkboer welle
De melkboer op de Welle. Foto| Deventer Stadsarchief

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel Deventenaren dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie!

Videoband, cd en vinyl

cd

 

Beeld| ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor Deventenaren echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan.

Faxen

faxen fax

 

Op de vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan (Beeld| ANP)

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Dat hoor je natuurlijk nooit meer. Kantoren in Deventer stonden er vol met faxapparaten. Wat een uitkomst was dat! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

rij

 

Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen (Beeld| ANP)

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In Deventer zie je bijna niemand meer ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of voor de allernieuwste iPhone. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld

 

Beeld| ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Wat zijn muntjes eigenlijk ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaal-app. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, zijn bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen in Deventer.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Deventer

Ga naar “Dit is nu bekend over Deventer Op Stelten 2023”

Dit is nu bekend over Deventer Op Stelten 2023

Deventer op Stelten 2023 foto_ Bart Ros
Ga naar “Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een bioscoop en filmhuis in Deventer”

Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een bioscoop en filmhuis in Deventer

Verschil filmhuis bioscoop Deventer
Ga naar “Deze typisch Deventer lekkernijen moet je eens geproefd hebben”

Deze typisch Deventer lekkernijen moet je eens geproefd hebben

Eten proeven - Deventer lekkernijen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Houten tuinbank € 49,95”

Houten tuinbank € 49,95

  • Action
  • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Lamb Weston Ziggy fries seasoned van € 2,45 voor € 1,19”

Lamb Weston Ziggy fries seasoned van € 2,45 voor € 1,19

  • Dirk
  • Geldig t/m 21 maart 2023