Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze eerste maandag van de maand hoor je geen luchtalarm en dit is waarom

Door Janneke Pol 4 mei 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks om 12.00 uur het luchtalarm in Deventer. Tenminste, zo zijn we dat gewend. Toch ga je het luchtalarm vandaag niet horen en op de eerste maandag van juni ook niet. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten straks om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna -mits er geen ramp gebeurt natuurlijk- twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenk- of feestdagen of op religieuze feestdagen. Op 4 mei blijven ze dan ook uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Het luchtalarm horen we dus pas weer op maandag 6 juli door de stad schallen (als er voor die tijd geen noodgevallen zijn natuurlijk).

Wat te doen bij een echte waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan dan trouwens ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

 

vlag richtlijnen

De vlag halfstok hangen op 4 mei: dit zijn de richtlijnen

Op de avond van 4 mei hangt in Nederland, en dus ook in Deventer, de vlag halfstok. Dit is een blijk...
Moederdag high tea Deventer

Verras je moeder met deze Moederdag high tea (inclusief hartjesthee) aan huis!

Taartjes, scones, een hartig hapje, chocola, een smoothie en macarons: het zit allemaal in de specia...
Brand Your Merch Bas en Karel

Bas (26) en Karel (27) hebben grootse plannen: ‘Over tien jaar hebben we een internationaal bedrijf’

Karel Kloeze (27) en Bas Dijkhuis (26) hebben veel gemeen. Ze wilden allebei van jongs af aan ondern...
postcodes

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Deventer ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.