Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? Potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Door Janneke Pol 12 september 2019

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een croissant eet komt er een potje jam op tafel. Die potten met appelmoes, mayo en jam raken op een gegeven moment leeg en dan zijn ze klaar voor de glasbak. Hoe schoon moeten de potjes eigenlijk zijn voor je ze weggooit?

Hangende restjes of hete kraan?

Je bent vast niet de enige die de pot, inclusief resten, in de glasbak gooit omdat je het te veel moeite vindt om de potjes schoon te maken. Anderen wassen het potje juist af in de vaatwasser of onder een hete kraan. Maar wie doet het nou ‘goed’?

Schraapschoon en schudleeg

Eigenlijk maakt het niet veel uit hoe jij jouw glas in de glasbak gooit. De glasrecycling heeft de potten het liefst ‘schraapschoon’ of ‘schudleeg’, maar een groot probleem is het organisch afval (de restjes) niet. Die voedselresten kunnen namelijk van de glasscherven gehaald worden, door de scherven eerst te drogen en daarna de tot stof geworden resten eraf te blazen.

Liever geen heet water

De campagne ‘Glas in ’t bakkie’ roept iedereen op om de potjes niet met heet water af te wassen, voordat ze in de glasbak gaan. Zij zien het als ‘onnodig gebruik van energie’. Conclusie: je hoeft jouw potjes dus niet af te wassen voordat ze in de glasbak gaan. Daarnaast draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.

 

ezel

Niet schrikken! Zondag is het een Beestenboel op de Brink

Het wordt één grote Beestenboel op de Brink zondag. Dit ter ere van het honderdjarig jubileum van de...
Deventer Buitensociëteit

Uit eten met een grote groep? 7 x in deze restaurants kun je goed terecht

Nog snel even een tafeltje reserveren, maar dan wel voor acht tot twaalf personen? Bij deze restaura...

 

 

Meer over

Gemeente

adv.