Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? Mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval gooien?

Door Janneke Pol 14 mei 2020

Plastic handschoenen aan bij het boodschappen doen, vaker je handen desinfecteren en vanaf 1 juni dragen we in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje. Waar moet je deze handschoenen en mondkapjes na gebruik eigenlijk weggooien?

Veel Deventenaren blijken deze beschermingsmiddelen nog in de verkeerde container te gooien. Je verwacht misschien dat de beschermingsmaterialen bij het plastic afval moeten. Zelfs minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zei deze week in tv-programma Jinek dat plastic handschoenen niet door het toilet gespoeld moeten worden, maar in de vuilnisbak voor plastic thuishoren. Dat klopt dus niet helemaal, Cora.

Plastic of rest

Mondkapjes en plastic handschoenen horen volgens Circulus-Berkel bij het restafval. “Wij signaleren steeds meer Corona-afval bij de inzameling en verwerking van PMD en papier. Corona-afval zoals papieren zakdoekjes, mondkapjes, latex handschoenen en dergelijke is medisch afval en vormt hierdoor een gevaar voor de gezondheid van onze medewerkers in de inzameling en verwerking”, laat het afvalverwerkingsbedrijf weten. Doordrukverpakkingen van medicijnen horen eveneens bij het restafval.

Wat dan wel?

Bij de afdeling PMD horen verpakkingen van plastic, metaal en drankpakken. Denk aan lege zeepverpakkingen en lege desinfectieverpakkingen. “Laten we er met zijn allen voor zorgen dat ook onze collega’s veilig en gezond kunnen blijven werken”, roept Circulus-Berkel op.

Natuurvervuiling

Nu mensen massaal mondkapjes en plastic handschoenen gebruiken, ziet NederlandSchoon nog een nieuw probleem. Zo worden veel beschermingsmaterialen op straat of in de natuur achtergelaten. En dat hoort natuurlijk niet.

Mondkapjes en plastic handschoenen weggooien

De organisatie geeft aan: “Als er geen afvalbak in de buurt is, bewaar dan de gebruikte beschermingsmiddelen in een aparte zak tot je wel in de gelegenheid bent om het in een afvalbak te gooien. Zorg dus goed voor jezelf, maar ook voor je omgeving!” Ben je in een opruimmodus, let dan wel goed op. NederlandSchoon benadrukt dat je geen handschoenen of mondkapjes van anderen op moet rapen.

 

korting deventer aanbiedingen

5 x Deventer aanbiedingen! Twee maanden gratis je favo tijdschrift en kinderkleding met 50% korting

Je kunt natuurlijk zelf alle reclamefolders doorspitten, social media afstruinen en de hele stad doo...
buxusrups

Buxusrups slaat vroeg toe in Deventer en zo kun je jouw geliefde hegje redden

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Deventer hebb...
ijssel

Trossen los! Vanaf 18 mei gaan de bruggen en sluizen weer open voor de pleziervaart

Vanaf 18 mei gaan alle sluizen en bruggen in Overijssel weer open voor de pleziervaart, dat meldt de...
Schoonmaakdoekjes

Hé, waar zijn de schoonmaakdoekjes gebleven? Retailexpert Erik legt uit

Valt of staat jouw huishouden ook met een flinke dosis allesreiniger of schoonmaakdoekjes? Dan stond...

adv.