Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? Lege verfpotten achterlaten in de afvalbak?

Door Janneke Pol 17 oktober 2019

Nieuwe kleur op je deur, kozijnen strak in de lak of muurtje weer lekker fris gewit? Fijn zaterdagmiddagklusje, maar na afloop zit je met halfvolle of lege potten verf. Wat doe je daar eigenlijk mee? Hoort het bij het restafval? Of in de PDM-zak (want: blik)? Of moet het weggebracht worden naar het afvalbrengstation? We zochten het even voor je uit.

Klaar met je verfklus? Hartstikke mooi, maar wat moet je doen met de restanten? Bekijk om te beginnen even in de verfpot. Is de pot leeg en opgedroogd of is de verf nog vloeibaar?

Is de verf opgedroogd?

Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is hebben we goed nieuws voor je: de verfpot mag gewoon bij het restafval. Scheelt toch weer een tripje naar het afvalbrengstation. Is het nog niet opgedroogd, maar heb je geen zin om naar het afvalbrengstation te rijden? Dan kun je natuurlijk ook de verf expres laten opdrogen. De zon, een beetje kattengrind of een krant helpt om het snel te laten opdrogen.

Is de verf nog nat?

Zit er nog natte verf in de pot, dat het bewaren niet meer waard is? Dan moet je het bij een KCA-punt (klein chemisch afval) inleveren. Onder klein chemisch afval wordt huishoudelijk afval verstaan waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Dit afval kun je inleveren bij het recycleplein van Circulus Berkel aan de Westfalenstraat. Omdat klein chemisch afval zowel kan gaan over bijvoorbeeld batterijen, maar ook over bestrijdingsmiddelen of dus verf, zijn er aparte stromen voor verwerking. Bewaar de verschillende producten dus apart en lever ze apart in. Je moet het KCA persoonlijk overhandigen in een afgesloten verpakking. Wordt het KCA bij jou thuis opgehaald? Overhandig het dan altijd persoonlijk aan de chauffeur. Bewaar chemisch afval in de originele verpakking of schrijf op de verpakking om welke stof het gaat. Sluit de verpakking goed af en bewaar het op een veilige plaats.

Tips van Circulus Berkel

Circulus Berkel geeft zelf enkele tips over de omgang met klein chemisch afval. Breng KCA regelmatig weg. Zo voorkom je grote hoeveelheden en dat komt de veiligheid weer ten goede. Probeer te voorkomen dat je producten koopt die chemisch afval opleveren. Vaak zijn er goede alternatieven voorhanden.

 

Luchtfoto

8 x deze foto’s maakten jullie van de lucht

Ook iedere ochtend zo aan het genieten van die mooi gekleurde lucht? Deze Deventenaren legden het va...

3 x tips voor de complete badkamer van nu!

Is je badkamer toe aan een nieuwe look? Met deze drie tips verander je jouw badkamer in de badkamer ...

Meer over

Gemeente

adv.