Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? Je auto wassen voor de deur?

Door Janneke Pol 21 mei 2020

Misschien rijd je de laatste tijd niet veel met je bolide, smerig wordt ‘ie heus wel! Denk aan al die fanatieke vogels in de bomen óf een mysterieuze gele stoflaag die je auto ineens bedekt. Wassen geblazen dus. Maar waar? Mag je je auto bijvoorbeeld op straat voor de deur wassen? We zochten het uit. 

Tuinslang in de aanslag, emmertje sop erbij en sponzen maar. Je auto was je het liefst zo dicht mogelijk bij je eigen voordeur, dat scheelt een hoop onnodig gesleep. Maar mag dat eigenlijk wel? Tom Huyskens van Bovag raadt het af. “Het grootste probleem is dat het vuile water via de straat in het oppervlaktewater terechtkomt. Geen goed idee”, concludeert hij.

Speciale afvoer

“Als je jouw auto het liefst met de hand wast, is het verstandiger om even naar een wasbox of wasstraat te rijden. Daar wordt het afvalwater vaak hergebruikt of netjes naar de waterzuivering afgevoerd”, zegt Huyskens.

Dat vieze water wordt trouwens niet alleen veroorzaakt door het schoonmaakmiddel. “Het kan onschuldige vogelpoep of modder zijn, maar bijvoorbeeld ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten”, aldus de ANWB. “Bij het wassen verdwijnt die viezigheid met het water en schoonmaakmiddel in het riool. Ook dat schoonmaakmiddel is niet in alle gevallen biologisch afbreekbaar en kan daarom schadelijk zijn voor het milieu.”

Steeds vaker verboden

In steeds meer gemeenten is het wassen op de stoep al niet meer toegestaan vanwege de milieuvervuiling. In de APV van Deventer wordt hier vooralsnog niet specifiek iets over gezegd. Een eenduidig antwoord voor het wassen van je auto op je Deventer stoepje is dan ook niet te geven, maar als je lief wil zijn voor het milieu: dan dus liever niet.

 

Huisdier Deventer hond foto Pexels

Oproep! Wij zijn op zoek naar de leukste, knapste en liefste huisdieren van Deventer én hun baasjes

Zijn jouw vrienden ook klaar met al jouw kattenfoto's in de groepsapp? Kunnen je collega's de verhal...
KLM koffertjes

Marktplaatskoningin Brenda maakt Deventer koffertjes: ‘Beschadigde koffers met een nieuw huidje, een mooie metafoor’

Als iemand oude spulletjes nieuw leven in kan blazen, dan is het Brenda Dijkhuis wel. Haar nieuwste ...

Nieuwe service: je kunt bij deze opticien privé shoppen

Ben je toe aan een nieuwe bril, of is je huidige montuur aan vervanging toe? Dan kan het zijn dat je...

Meer over

Gemeente

adv.