Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat? Fietsen met een paraplu in je hand?

Door Janneke Pol 14 november 2019

Het is guur en koud buiten. Alsof dat niet erg genoeg is, begint het natuurlijk altijd net te regenen als jij op de fiets stapt. Hop, paraplu in de hand en gaan, zou je denken. Maar mag dat eigenlijk wel, fietsen met een paraplu in de hand? We zochten het voor je uit. 

Sinds 1 juli mag je geen telefoon meer in je handen houden en fietsen tegelijk. De Deventer politie deelde hier dan ook al bijna tachtig boetes voor uit. Maar hoe zit dat dan met een paraplu? Fietsen met een paraplu is een hele kunst die het goed zou doen als onderdeel van de Olympische spelen. Zeker als er wind staat! Het onding is over het algemeen een stuk lastiger vast te houden dan een telefoon! Het kan behoorlijk afleidend zijn en je zicht wordt ook nogal belemmerd.

Geen hinder

We kunnen er lang of kort over doen: het mag! Er is geen specifieke wet in Nederland die zegt dat fietsen met paraplu niet is toegestaan. Let wel even op: in artikel 5 van de Wegenverkeerswet dat het verboden is je ‘dusdanig te gedragen dat je gevaar of hinder op de weg wordt of kan worden veroorzaakt’, zo lezen we op de fiets-blogsite online fietser.nl. Ook kun je met een paraplu in je hand natuurlijk niet echt goed richting aangeven. Maar goed, zo lang je hem netjes boven je hoofd houdt en niemand anders het zicht ontneemt is er blijkbaar niets aan de hand.

Eerste hulp bij ‘paraplufietsen’

Omdat je anderen in het verkeer natuurlijk niet in gevaar wilt brengen, heeft onlinefietser.nl ook nog een paar tips voor als je wil fietsen met een paraplu:

  • Zorg altijd dat je de paraplu hoog genoeg houdt, zodat je voldoende zicht hebt op de weg.
  • Koop een stormbestendige paraplu, een normale paraplu kan de grote druk vaak niet aan en gaat na verloop van tijd kapot
  • Gebruik een parapluhouder (in combinatie met een stormparaplu), hiermee heb je beide handen aan het stuur.

Appen op de fiets? Zoveel boetes zijn er al uitgedeeld in Deventer!

Stukje fietsen en tegelijk even een appje sturen? Dat is sinds juli een duur geintje door het ingevo...

 

adv.