Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: de containers permanent op de stoep zetten?

Door Sanne Albers 25 juni 2020

Uit de container komen soms vervelende geurtjes, vooral in de zomer kan er om de groene container een vervelende geur hangen. Dat is niet prettig als je in de tuin zit. De oplossing? De container permanent aan de andere kant van de schutting op de stoep neerzetten. Dan ben je af van de geur én is ie uit het zicht, maar technisch gezien staat de kliko dan wel op de openbare weg. Er zijn genoeg Deventenaren die het doen, maar wat zijn de regels?

De containers op de stoep (op de openbare weg) zetten is best handig: zo is het lelijke ding uit het zicht en heb je geen last van vervelende luchtjes of fruitvliegjes die vaak om de container hangen in de zomer. Minder leuk is het voor de buren die nu wel tegen jouw container aan moeten kijken vanuit hun keukenraam, of er iedere dag langslopen met hun hond.

Niet in mijn tuin

Toch gebeurt het vaak dat mensen hun container permanent op de openbare stoep, maar wel tegen hun eigen schutting aan zetten. Gemeentewoordvoerder Maarten Jan zegt hierover het volgende: ”Dat is heel duidelijk, in principe mag het niet. Net zoals je een stijger of grote container – die vaak tijdens verbouwingen gebruikt wordt – niet zomaar op de stoep mag zetten, mag je de gft-, plastic- of restafvalcontainer niet op de openbare weg of stoep zetten.”

‘De container moet uiterlijk 20.00 uur dezelfde dag weer binnen zijn’

”Sterker nog, eigenlijk mag de container pas buiten gezet worden tussen 07.00 uur en 07.30 uur op de dag dat hij geleegd wordt. Hij moet uiterlijk 20.00 uur diezelfde dag weer ‘binnen’ zijn.” Je container de avond voordat hij geleegd wordt door de gemeente al aan de weg zetten mag dus eigenlijk ook niet. Al wordt daar niet streng op gehandhaafd. ”Zolang het niet te gek wordt”, aldus de gemeente.

De boete

Zet je je container permanent op de stoep – ook al is het tegen je eigen schutting – of openbare weg dan riskeer je een boete van 95,- euro plus de administratiekosten van negen euro. Al geldt hier hetzelfde als het aankomt op handhaven. ”Je krijgt niet meteen een boete, maar als wij klachten krijgen van de buren wordt het een ander verhaal.”

Lees ook:

containerfrustraties

Mag dat? Jouw afval in de kliko van de buurman mikken?

Oh, wat is het heerlijk weer in Deventer. En oh, wat zijn we allemaal fanatiek aan het opruimen gesl...
afval in Deventer

Vuilniszakken mogen niet naast de containers gezet worden, ook niet als je troep van een ander opruimt

Begin deze week spraken wij Ugur, hij ergert zich aan de grote hoeveelheid troep die hij tegenkomt a...
afval in Deventer

Ugur roept Deventenaren op: ‘Laat je troep niet aan de IJssel liggen’

Vandaag is het er, op wat sigarettenpeuken na, redelijk schoon langs de IJssel. Dat was vorige week ...
mondkapjes

Mag dat? Mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic afval gooien?

Plastic handschoenen aan bij het boodschappen doen, vaker je handen desinfecteren en vanaf 1 juni dr...

Mag dat: Je afvalzak naast de container zetten als die vol is?

We zijn meer thuis en dus produceren we meer afval. Grote kans dus dat alle afvalcontainers bomvol z...

Meer over

Gemeente

adv.